Appel Taquito’s

door | 28 feb 2021 | mexicaans, recept, tortilla, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Sinds ik een tortillapers heb, staan deze al op mijn bak-verlanglijstje: appel taquito’s. Taquito’s zijn opgerolde, gevulde tortilla’s die je even bakt in een koekenpan, dan rolt de tortilla namelijk niet meer open. Ik heb al eens hartige taquito’s gemaakt met een vulling van zoete aardappel, zwarte bonen en mais. Dit keer dus met een zoete vulling: met appel en kaneel. Héérlijk, waren ze. Net een soort appeltaart, maar dan wat minder zoet en lekker knapperig. Je kúnt ze natuurlijk ook met gewone tortilla’s uit de supermarkt maken, hè? Maar zelfgemaakte zijn natuurlijk wel zo leuk en wel zo lekker. Laat je niet tegenhouden als je geen tortilla-pers hebt, hoor. Je kunt de deegjes ook uitrollen met een deegroller, óf ze pletten onder een bakplaat of ovenschaal. Leg het deeg dan wel even tussen twee bakpapiertjes, zodat het niet blijft kleven. En bak daarna even kort aan in een droge koekenpan. 

Ingrediënten
5 appels
1 theelepel kaneel
2 eetlepels kristalsuiker
1 eetlepel boter (ongeveer 10 gram)
200 gram bloem
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
30 gram boter
100 ml water

Bereiding
Schil de appelen, snij de klokhuizen eruit snijden en snij ze in blokjes. Meng de suiker en kaneel erdoor.

Verhit een wokpan en smelt daarin de eetlepel boter. Bak daarin de kaneel-appel blokjes tot ze zacht zijn en het vocht is ingekookt en de appelblokjes licht beginnen te karameliseren. Proef even een paar appelblokjes en voeg eventueel naar smaak nog wat extra suiker of kaneel toe.

Verwarm -als je die hebt- je tortillapers voor op de hoogste stand, of verhit alvast een droge koekenpan.
Doe de bloem in een mengkom en roer de bakpoeder en het zout erdoor. Verkruimel de boter tussen je vingers door de bloem. Giet er beetje bij beetje het water bij en meng tot een klont deeg. Kneed het deeg daarna een paar minuten door tot je een zacht en elastisch deeg hebt. Verdeel het deeg in 8 porties en rol er bolletjes van. Pers het bolletje plat in een tortillapers (of met een deegroller). Bak de tortilla heel kort even aan beide kanten aan: ofwel in de tortillapers, of in de droge koekenpan. Bak de tortilla’s vooral niet te lang, want ze moeten soepel blijven en ze hoeven nog niet te kleuren. Bak de tortilla’s één voor één en bewaar de gebakken tortilla’s in zilverfolie in een theedoek om ze warm en soepel te houden.

Verhit (als je dat nog niet gedaan had) een droge koekenpan. Leg een tortilla op een groot bord (of grote snijplank of placemat) en schep er ongeveer een achtste van de gebakken appelblokjes op. Vouw één kant van de tortilla over de vulling en rol de tortilla redelijk strak op, zonder dat je de vulling eruit perst.

Leg de tortilla-rolletjes met de vouw naar beneden in de voorverwarmde pan. Draai de rolletjes stukje bij beetje om, maar pas op dat het rolletje dicht blijft zitten. Bak de taquito’s rondom mooi bruin.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Taquito’s met zoete aardappel, zwarte bonen en mais

Appelbeignets

Appeltaart van oma Balder

Appelstrudel

Broodpudding met appel

Luxe appel-notentaart

Galettes met appel, peer en nectarine

Appelkruimeltaart

Burger met spek en appel

Appelmoes

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *