Chinese ribbetjes

door | 28 jan 2023 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, oven, recept, varken, vlees

Het heeft een tijd geduurd voor ik spareribs kon maken. Op een of ander manier liet ik ze op de barbecue altijd aanbranden. Te ongeduldig, denk ik. Maar in de oven gaat het wél goed. De bakplaat, of eigenlijk het bakpapier, was wel flink aangebrand. Die kreeg ik er niet meer heel af. Maar de bakplaat zelf was gelukkig wel makkelijk schoon te maken. Gewoon met heet water en wat afwasmiddel.
Ik kan hier een heel verhaal ophangen. Over dat dit zulke súper lekkere ribbetjes zijn, en dat het helemaal niet moeilijk is. Dat je ze eerst lekker marineert, daarna gaart in de oven en er tot slot een lekker honing-laagje over doet. Maar ik hou ’t gewoon kort: als je krabbetjes tegen komt, neem ze dan mee en maak deze! Héérlijk!

Ingrediënten
1 kilo krabbetjes
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels mirin (zoete rijst wijn)
1 eetlepel rietsuiker
200 ml water
2 eetlepels honing
1/2 theelepel rijst azijn
1 eetlepel sesamzaadjes
olie

Bereiding
Doe 1 eetlepel sojasaus, uienpoeder, knoflookpoeder en de rijstwijn in een kom en roer goed door. Doe de krabbetjes erbij en hussel goed om, zodat ze allemaal bedekt zijn met de marinade. Dek de schaal af en zet in de koelkast en laat minstens een uur (maar langer mag ook) marineren.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de ribbetjes erop. Bak de ribben in ongeveer 45 minuten gaar, maar draai ze elke tien minuten om. Draai ook de hele bakplaat om als je merkt dat ofwel de voor- of de achterkant van de bakplaat sneller bruint dan de andere kant.

Rooster de sesam zaadjes in een droge koekenpan. Begin met de honing-saus als de laatste 10 minuten van de ribbetjes in gaan. Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan en schep daar de suiker in. Als de suiker gesmolten is, giet dan in één keer het water in de pan en doe de honing, de rijstazijn en een eetlepel lichte sojasaus erbij. Pas op: de olie kan erg gaan spetteren als je het water toevoegt! Breng de saus aan de kook en neem dan de pan van het vuur.

Neem de ribbetjes uit de oven en doe ze meteen in de pan met honing-saus. Hussel meteen om, zodat alle ribbetjes bedekt zijn en mooi gaan glanzen. Strooi er wat geroosterde sesamzaadjes over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lekker langzaam gegaarde spareribs

Ramen van bottenbouillon

Jerk chicken met kokosrijst, mango-salsa en rum punch

Gehaktballetjes in sticky ketjapsaus

Erwtensoep met vlees, uit de “hooikist”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *