Erwtensoep met vlees, uit de “hooikist”

door | 19 nov 2021 | avondeten, eenpansgerecht, Hollands, hoofdgerecht, lunch, recept, slowcooker, soep, varken, vlees

Vandaag aten we lekker langzaam gegaarde erwtensoep. Energie-zuinig gekookt. Op de ouderwetse hooikist manier. Maar dan zonder hooikist, maar gewoon in mijn bed. Je kunt daar ook een mooie ecostoof, hooimadam of wonderbag voor kopen. Die zien er echt súper uit, maar helaas moeten we niet alleen zuinig zijn met energie, maar vooral ook met onze kast-ruimte, anders had ik er zeker een gekocht. Maar in bed kan dus ook gewoon. Met soep moet je er wel voor zorgen dat je pan goed stabiel staat. Het laatste wat je wilt is dat ‘ie schuin komt te staan en er een sloot soep in je bed loopt, natuurlijk. Ik heb de erwtensoep drie keer 4 uur laten garen. De eerste vier uur alleen het vlees. Daarna de erwten en andere groenten erbij. De laatste vier uur de rookworst er in plakjes bij. Daarna heb ik de soep af laten koelen en een nacht (en dag) koel laten staan. Daar wordt ‘ie extra lekker van. En de volgende dag (vandaag, dus) heb ik de soep opgewarmd.
Ik heb de erwtensoep dit keer gemaakt met een erwtensoep-groentenpakket en een erwtensoep-vleespakket uit de supermarkt. Beetje lui en ongetwijfeld wat duurder dan als ik de ingrediënten los gekocht zou hebben, maar wel lekker makkelijk. Lone komt de eerste dagen sowieso niet thuis, dus is het erwtensoep mét vlees geworden. Een mede-student met wie ze had samengewerkt bleek corona te hebben en nu zit ze dus in quarantaine. Haar eerste test was negatief, dus nu is het even afwachten op de dag-5 test. Laten we maar duimen dat ze negatief blijft en niet ziek wordt. Ik moet er niet aan denken dat mijn moppie 100+ kilometer verderop in d’r uppie ziek ligt te zijn… Maar goed, laten we er maar het beste van hopen en er van uit gaan dat ze zondag alsnog thuis kan komen.

Ingrediënten
1 erwtensoep vers-pakket:
–  250 gram spliterwten
  – 1 prei
  – 1 winterpeen
  – 1/4 knolselderij
  – 1 ui
  – een paar takjes bladselderij
  – 1 laurierblaadje
1 erwtensoep varkensvleespakket (450 gram)
  – varkensblokjes
  – krabbetjes (ribben)
  – 1 hamschijf
2 aardappels
1 Gelderse rookworst
zout, peper

Bereiding
Doe het de varkensblokjes, krabbetjes en de hamschijf in een flinke pan met een dikke bodem (bijvoorbeeld een braadpan). Doe er zoveel water bij dat het vlees onder staat. Breng aan de kook. Je hoeft niet af te schuimen, hoor, want je maakt er toch geen heldere soep van. Laat ongeveer 5 mnuten met de deksel op de pan op een zacht pitje doorkoken. Pak dan de pan goed warm in, in een dikke badhanddoek met een onderzetter, en zet de pan warm weg, bijvoorbeeld in je bed onder het dekbed.

Haal na vier uur de pan weer te voorschijn. Pel en snipper de ui. Snij de schil van de knolselderij en snij de knolselderij in blokjes. Schil de aardappelen en snij in blokjes. Snij de wortel in plakken en die in kwarten. Was de prei en snij in ringen. Spoel de erwten af in een vergiet. Doe de erwten, ui, knolselderij, aardappel, prei, wortel en het laurierblad in de pan bij het vlees. Voeg zoveel water toe dat ook de groenten onderstaan en breng opnieuw aan de kook. Laat vijf minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan en zet dan de pan weer goed ingepakt weg voor vier uur.

Haal na vier uur de pan weer tevoorschijn en roer goed door. Als het goed is vallen de erwten al uit elkaar en begint het al aardig op erwtensoep te lijken. Vis de botten (van de krabbetjes en de hamschijf) uit de soep en snij indien nodig het vlees in stukken. Doe het vlees terug in de soep. Snij de rookworst in plakjes en roer die door de erwtensoep. Breng de soep terug aan de kook en laat weer een paar minuten doorkoken. Pak de pan weer goed warm in en zet voor de laatste keer weer vier uur warm weg.

Proef, na de laatste vier uur, de erwtensoep en breng op smaak met zout en peper.

Je kunt de soep nu al eten, natuurlijk, maar erwtensoep is de dag na bereiding het lekkerst. Laat de soep afkoelen (zonder deksel!) en bewaar koel.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mam’s erwtensoep

Erwtensoep uit de slowcooker

Snert

Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep met feta en halloumi

Stoofpeertjes uit de hooikist

Stoofvlees met Beerenburg-cola

Pronkbonen in pittige pompoen-pastinaak puree

Ramen van bottenbouillon

Gasbesparende groentesoep (mét soepvlees en ballen)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *