Vegetarische erwtensoep met feta en halloumi

door | 18 okt 2020 | avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, lunch, recept, soep, vegetarisch

Omdat dochterlief zo dol is op erwtensoep, en ze afgelopen week voor de herfstvakantie thuis was, wilde ik deze week natuurlijk wel een keertje erwtensoep maken. Maar wél vegetarische, natuurlijk! Vandaag zou ze weer terug naar Enschede gaan, want haar vakantie zit er weer op. Ik zeg “zou”, want er is een kleine kink in de kabel gekomen. Ik heb last van verkoudheidsklachten: loopneus, niezen en een hoestje. Het is vast niets, maar voor de zekerheid heb ik toch maar een Corona-test aangevraagd. Ik kan morgenmiddag in Veenendaal terecht. Omdat we het onverantwoord vinden om haar met OV terug naar haar Enschede te laten gaan, terwijl ze misschien corona onder de leden heeft, blijft ze gewoon hier. In ieder geval tot we zeker weten dat ’t niks is. Het komt wel een beetje slecht uit, want ze zou voor haar opleiding eigenlijk woensdag een hepatitis-vaccinatie krijgen. Maar de kans is klein dat ik voor die tijd de uitslag heb, dus dat gaat waarschijnlijk niet door. Ze heeft er over gemaild en we hopen dat ze die prik later in kan halen. Ze is vast niet de enige die door ziekte of quarantaine niet kan, nu.
Maar goed. Ik had dus lekker een flinke pan erwtensoep gemaakt, zodat we er niet alleen van konden eten, gisteren, maar dat ze ook een paar porties mee kon nemen. Ik heb het nu maar in bakjes in de vriezer gedaan. Dan kan ze -wanneer ze wél terug kan- alsnog een portie meenemen.
Ik heb er verkruimelde feta en krokant-gebakken blokjes halloumi bij gedaan. Het zoute/zure van de feta doet wel een beetje aan rookworst denken, vond ik. En het krokante en pittige van de halloumi wel een beetje aan gebakken spekjes. Het is even “anders”, maar het paste er goed bij, vond ik.

Ingrediënten
1 pond spliterwten
5 bouillontabletten (groentebouillon)
2 laurierbladen
1 knolselderij
een bosje selderijblad (als je geluk hebt zit dat aan je knolselderij)
1 flinke prei
2 winterpenen
2 aardappelen
2 uien
een stukje halloumi (225 gram)
100 gram feta

Bereiding
Spoel de spliterwten af. Dat kan in een vergiet onder de kraan, maar je kunt ze ook in een grote maat kan doen en er koud stromend water op laten lopen. Haal af en toe de maatkan onder de kraan vandaan, laat de erwten naar de bodem zinken en giet het troebele water af. Ga door tot het water niet meer (zo) troebel is. Doe de spliterwten in een grote soeppan met 2,5 liter water, 5 groentebouillontabletten en de laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan minstens een uur (maar liever langer) op een laag pitje zachtjes doorkoken. Roer af en toe even door. Haal de laurierblaadjes uit de pan. Pel en snipper de ui. Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes. Snij de schil van de knolselderij en snij de knol in plakken en vervolgens in blokjes. Schil de winterpenen, snij in plakken en die vervolgens in kwarten. Voeg de ui, aardappel, knolselderij en wortel toe aan de pan.

Snij de prei-stengels in de lengte door en spoel onder de kraan eventueel zand tussen de bladen uit. Snij de prei in ringen en voeg die toe aan de soep. Roer alles goed door.

Knip of snij het selderijblad fijn en voeg toe aan de soep. Breng aan de kook en laat op een laag pitje ongeveer een half uurtje zachtjes doorkoken tot de groenten gaar zijn. Roer regelmatig. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Snij de halloumi in blokjes en dep ze droog. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de halloumiblokjes lekker knapperig. Verkruimel de feta met twee vorken.

Schep de soep in een soepkom of bord en strooi er wat verkruimdelde feta over en wat halloumiblokjes over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Vegetarische erwtensoep

Snert (met varkensribbetjes en rookworst)

Erwtensoep uit de slowcooker (met een hamschijf)

Mam’s erwtensoep (met krabbetjes, speklappen, spekreepjes en rookworst)

Dahl

Kikkererwtensoep met geroosterde paprika

Andijviestamp “four cheese” (met o.a. halloumi)

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

Asperges met chorizo en feta

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *