Gehaktballetjes in sticky ketjapsaus

door | 24 dec 2021 | avondeten, bijgerecht, brood, kids, Oosters, recept, rund, saus, varken, vlees

Door mijn kiespijn was ik niet erg aan koken toegekomen, afgelopen week. Maar ik had natuurlijk wel al mijn boodschappen voor de hele week in huis. Halverwege de week moest dit gehakt op, ivm de houdbaarheidsdatum. Free heeft toen, met wat aanwijzingen van mij, deze gehaktballetjes gemaakt. Ik had ze eigenlijk gepland met gekookte aardappelen en spruitjes, maar het werd met brood. Ook goed: het is erg lekker om brood in deze sticky ketjap-saus te dopen.
De saus is heerlijk en kán bijna niet mislukken. Is mij nog nooit gebeurd, in ieder geval. Maak je vooral niet druk om de precieze hoeveelheden: een beetje meer of minder van ’t een of ’t ander, dat komt allemaal niet zo nauw. Je kunt deze balletjes uiteraard ook met ander gehakt maken, bijvoorbeeld rundergehakt of kippengehakt, als je dat liever wilt. Zelf vind ik half-om-half het lekkerst. Maar van deze balletjes kon ik helaas nog niet meegenieten omdat kauwen toen nog niet ging door de napijn van de wortelkanaalbehandeling. Het gaat gelukkig steeds ietsje beter: ik red het inmiddels met een ibuprofen minder op een dag. Én ik kan inmiddels weer vast voedsel eten. 🙂

Ingrediënten
1 pond half-om-half gehakt
50 gram paneermeel
3 eieren
2 theelepels bouillonpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
100 ml ketjap manis
100 ml sweet chilisaus
75 ml tomatenketchup
50 ml gembersiroop
1 glas cola (ongeveer 200 ml)
1 theelepel kaneel
1 theelepel sriracha saus
1 flinke eetlepel gebakken uitjes

Bereiding
Doe het gehakt in een mengkom en doe de eieren erbij. Tip: breek de eieren één-voor-één in een schaaltje doe ze dan bij het gehakt. Zo voorkom je dat je het gehakt weg moet gooien als je ei onverhoopt bedorven blijkt te zijn. Doe de paneermeel, bouillonpoeder en knoflookpoeder erbij. Kneed goed door en vorm er dan balletjes ter grootte van een pingpongbal van.

Doe de ketjap, zoete chilisaus, ketchup, gembersiroop, cola, kaneel, srirachasaus en gebakken uitjes in een braadpan. Zet de pan op ’t vuur en roer goed door tot de kaneel door de saus is gemengd.

Leg de gehaktballetjes voorzichtig in de ketjapsaus. Breng opnieuw aan de kook en laat dan met de deksel op de pan op een heel laag pitje zachtjes gaar sudderen. Snij als je twijfelt even een balletje door om te zien of die al helemaal gaar is van binnen. Schep af en toe voorzichtig even om, zodat de balletjes en de saus niet aanzetten en de balletjes aan alle kanten bedekt zijn met saus en gaar worden. Je mag de balletjes gerust langer op laten staan, door de saus drogen ze niet uit.

Lekker met brood. Of met aardappels en groenten. Of bij bijvoorbeeld nasi of bami.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kofta

Deconstructed hutspot met ketjap-gehakt

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Aubergineballetjes in tomatensaus

Macaroni met gehaktballetjes in tomatensaus

Gembergehaktballetjes en ananas in zoetzure saus

Indiase gehaktballetjes in cashewnotensaus

Lekker langzaam gegaarde spareribs

Chilidogs

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Snelle noodles met wokgroenten en ketjap-kip

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *