Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

door | 16 aug 2021 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, recept, rund, saus, varken, vlees

Gisteren was Edwin jarig en dit was echt de ón-verjaardagste verjaardag ooit! Een week na onze verhuizing naar ons tijdelijke appartement. Geen slingers, want die liggen “ergens” in de berging van ons nieuwe appartement (note to self: wel even opzoeken voor de verjaardag van zoonlief, eind deze maand). Geen bezoek en geen cadeautjes. Mijn cadeau voor Edwin was lekker eten, ’s avonds. Ik was eerst van plan om uit eten te gaan, maar daar kwam niet van. Lone kreeg zaterdag haar tweede corona-prik en was daar behoorlijk lamlendig van: ze lag vrijwel de hele dag met koorts te slapen. Met Free zaten we middenin een strijd om nachtelijk computeren. En de jarige job zelf lag een groot deel van de dag voor pampus op de bank: nog helemaal bek-af van de verhuizing. Dus niet uit eten, maar gewoon lekker zelf eten klaar gemaakt: deze Griekse gehaktballetjes. Ik heb -grotendeels, in ieder geval- het recept van de Griekse foodblogger Akis Petretzikis aangehouden. En ze waren echt bijzónder lekker.
Ik heb een dubbele portie gemaakt, van wel een kilo gehakt. We hebben ongeveer de helft op, en de andere helft heb ik porties in de vriezer gedaan. Als manlief dan weer trek krijgt in vleesch, dan kan hij lekker een portie ontdooien en opwarmen. Én ik heb meteen weer wat dingen opgemaakt uit mijn mee verhuisde kratten uit mijn voorraadkast: een pak orzo en tomatenblokjes en kerstomaatjes uit blik.

Ingrediënten (6-8 personen)
100 ml olijfolie
4 tenen knoflook
1 kilo half-om-half gehakt
9 witte boterhammen (250-300 gram)
200 ml melk
2 eierenzout
1/2 theelepel chilivlokken
4 theelepels komijnpeper
4 theelepels oregano
Ongeveer 100 gram bloem
een flinke scheut olijfolie om in te bakken
2 rode uien
1 pak tomatenblokjes (400 gram)
1 blik cherrytomaten (400 gram)
4 laurierblaadjes
500 ml water
2 maggi-blokjes
1 theelepel suiker
1 kaneelstokje
zout, peper
Lekker met orzo of rijst.

Bereiding
Maal het brood in een keukenmachine. Doe in een mengkom. Doe dan de olijfolie, knoflook, komijn, chilipoeder en oregano in de blender en maal tot een kruidenmengsel.

Doe het fijngemalen brood, het kruidenmengsel met de melk, eieren en gehakt in een mengkom en maal er royaal zout en peper over. Kneed alles goed door elkaar.

Neem plukjes gehaktmengsel (ongeveer wat in de palm van je hand past) en rol daar ovale balletjes of rolletjes van. Doe de bloem op een bord of ondiepe schaal en rol de gehaktrolletjes door de bloem. Schud overtollig bloem af.

Verhit een flinke scheut olijfolie in een anti-aanbakpan (ik heb mijn wokpan gebruikt) en bak daarin in porties, de gehaktrolletjes aan beide kanten bruin in ongeveer 5 minuten. Neem de gehaktrolletjes uit de pan en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Bak zo alle gehaktrolletjes.

Pel en snipper de rode uien.Bak, als alle gehaktrolletjes gebakken zijn, de ui-snippers met de suiker in het bakvet van de gehaktrolletjes. Giet als de ui begint te karameliseren de tomatenblokjes en kerstomaten in blik erbij. Voeg het kaneelstokje, de laurierblaadjes, bouillonblokjes en ongeveer 500 ml water toe. Roer goed door en breng zachtjes aan de kook.

Leg dan de gehaktrolletjes in de saus en leg de deksel op de pan. Laat op een laag pitje ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Spatel af en toe om zodat de bovenste gehaktrolletjes ook even onderin de pan komen te liggen.
Kook intussen de orzo volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep wat gekookte orzo op en schep er wat gehakrolletjes in tomatensaus over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Feta taart

Griekse gevulde courgettes

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Overheerlijke moussaka

Gyros (van kip én vegetarische)

Grieks gekruide schnitzelreepjes

Kofta

Spinazietaart (spanakopita)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *