Aubergineballetjes in tomatensaus

door | 1 mei 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Ik was gelukkig een beetje bijtijds begonnen met koken, vandaag, want we hebben spelletjesavond, vanavond. We gaan D&D’en, vanavond. D&D staat voor Dungeons&Dragons: een fantasie-rollenspel. Iedereen speelt een karakter met bepaalde eigenschappen (bijv hoe slim, sterk, wijs of behendig je bent). De spelleider, ook wel DM (Dungeon Master) genoemd, beschrijft een situatie en de spelers bedenken dan wat hun karakter zou doen. Of iets lukt of niet wordt bepaald door het rollen van dobbelstenen. Toen ik ging studeren in Wageningen (een jaar of 30 geleden) kwam ik in aanraking met D&D en heb ik jaren ge-D&D’d met een groepje dat ik kende via scouting. Na mijn studie, toen Edwin en ik samenwoonden, hebben we het met een groepje vrienden gespeeld. Hoe dochterlief er zo bij is gekomen weet ik niet. Misschien via de serie The Big Bang Theory (Sheldon, Leonard, Rajesh en Howard spelen het ook)? Of via een aanbeveling op YouTube? Maar goed: dat leek haar leuk en ze had het er al een tijdje over dat ze dat eens wilde spelen. En nu heeft ze -dat vind ik zóóó leuk- een groep mede-studenten van haar opleiding bij elkaar getrommeld om te gaan D&D’en. Eerst nog online, natuurlijk, maar tzt vast wel “in real life”. Ze wilde graag uitproberen hoe het gaat met websites die ze gebruiken om online te spelen, dus dat hebben we vorige week gedaan. En het was zó leuk: we gaan gewoon nóg een keer spelen, vanavond. Gelukkig was ik een beetje vroeg met eten begonnen, want dit is best een tijdrovend recept. Ik heb het recept uit het Mama’s kookboek van kinderfonds mamas: Augergineballetjes met tomatensaus van Erik Scherder. Ik heb geen idee wie de beste man is (een “Hersenprofessor” volgens het kookboekje), maar zijn aubergineballetjes zijn hártstikke lekker!

Aubergineballetjes in tomatensaus

Het ís even wat werk, maar dan héb je ook wat: aubergineballetjes met ricotta en verse kruiden in tomatensaus met mozzarella. Héérlijk en vegetarisch bovendien!

 • 4 Aubergines
 • 2 sneden Brood ((of 90 gram broodkruim))
 • 150 ml Olijfolie
 • 100 gram Ricotta
 • 100 gram Parmezaanse kaas
 • 10 gram Peterselie
 • 2 Eieren
 • 4 eetlepels Bloem
 • 6 tenen Knoflook
 • 15 gram Basilicum
 • 2 blikken Tomaten
 • 2 theelepels Tomatenpuree
 • 2 theelepels Suiker
 • ½ theelepel Chilivlokken
 • 1 theelepel Paprikapoeder
 • 2 theelepels Oregano
 • 2 bollen Mozzarella
 • 50 gram Zwarte olijven
 • Zout, peper
 • 300 gram Macaroni
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Maal de boterhammen in een keukenmachine in broodkruim. Doe het kruim op een bakplaat en zet zo'n 10 minuten in de oven tot het kruim droog en bruin is. Zet de oven op 200 graden.

 3. Snij de aubergines in blokjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de aubergineblokjes over. Giet er 100 ml olie over en hussel even goed door. Strooi er wat zout en peper over en zet een half uur in de oven. Schep halverwege een keer om. Neem na het half uur de aubergine blokjes uit de oven en laat iets afkoelen.

 4. Pureer (indien nodig in porties) de gebakken aubergineblokjes tot een puree met een keukenmachine of blender. Zet de puree een half uurtje in de koelkast om af te koelen.

 5. Rasp de helft van de Parmezaanse kaas. Hak de peterselie fijn. Hou een paar blaadjes basilicum opzij en hak de rest fijn. Pel de helft van de knoflooktenen en pers ze uit. Splits 1 van de eieren: het eiwit heb je niet nodig voor dit recept. Meng het broodkruim, de ricotta, gerapste parmezaanse kaas, peterselie, 1 ei en 1 eierdooier, de bloem, en de knoflook door de aubergine puree. Strooi er zout en peper over en meng dat door het aubergine mengsel.

 6. Zet het aubergine mengsel (minstens) een half uur in de koelkast. Is het mengsel stevig genoeg om balletjes van te maken? Voeg indien nodig nog wat bloem of paneermeel toe. Vorm balletjes (ter grootte van een ei) van het aubergine mengsel.

 7. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan. Bak als de olie heet is de balletjes met vier of vijf tegelijk aan alle kanten bruin. Voorzichtig omdraaien met twee houten lepels. Als de ballen bruin zijn, neem ze dan voorzichtig uit de pan en leg ze even opzij.

 8. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en pers er de overgebleven tenen knoflook boven uit. Fruit kort aan en voeg dan de tomatenpuree toe. Fruit een minuutje mee en voeg dan de tomaten uit blik toe. Voeg de suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano en peper en zout toe. Voeg nog een blik water (400 ml) water toe en roer goed door. Laat op een laag pitje zo'n 30 minuten zachtjes pruttelen. Zet de oven op 180 graden.

 9. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Giet de saus in de ovenschaal. Leg de aubergineballetjes in de saus. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die tussen de balletjes.

 10. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Kook intussen de macaroni gaar. Haal de schaal na een half uur uit de oven. Ontpit de olijven en scheur in tweeën.

 11. Schep wat macaroni op een bord en schep er een flinke schep (of twee) aubergineballetjes en tomatensaus over. Haal de schaal uit de oven. Verdeel de olijven over de borden, rasp er nog wat Parmezaanse kaas boven en garneer met een blaadje basilicum.

 12. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Italiaans
Aubergine balletjes, Gehaktballetjes in tomatensaus, Lekker vegetarisch, Vegetarische gehaktballetjes

Misschien vind je dit ook lekker?

Macaroni met gehaktballetjes in tomatensaus

Couscous met aubergines en vegetarisch gehakt

Tarkari – Auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

Pasta-ovenschotel met aubergine, spinazie en tomaat

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Ovenschotel met gnocchi, aubergine en mozzarella

Auberginesoep

melanzane alla parmigiana

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *