Lekker langzaam gegaarde spareribs

door | 30 nov 2021 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, saus, slowcooker, tussendoortje, varken, vlees

Comfort-food… er zijn van die dagen dat je wel een drie-dubbele portie kunt gebruiken. En dit is comfort-food op zijn best: lekkere sticky spareribs! En ik kan je vertellen dat er dan niks boven zelf gemaakte spareribs gaat! Dat lijkt misschien heel moeilijk, maar dat valt echt reuze mee. Sterker nog: een kind kan de was doen… Terwijl ik ze op de barbecue meestal laat aanbranden. Maar deze heerlijke spareribs heb ik eerst lekker langzaam gegaard in de hooikist (of nou ja: in een braadpan in bed) en daarna nog even in de oven. En ze waren écht perfect!
Na het eten heb je vast nog wel wat saus over: niet weggooien, hoor! Gewoon in een bakje in de koelkast (of de vriezer). Heerlijk om later gehaktballetjes in te maken. En ik durf het bijna niet te zeggen, maar eh… die afgekloven botjes, daar kun je nog heerlijke botten-bouillon van trekken. Bewaar ze tot die tijd in een zakje in de vriezer.

Ingrediënten
1 kilo krabbetjes
1 ui
3 tenen knoflook
100 ml ketjap manis
100 ml zoete chilisaus
50 ml gembersiroop
50 ml balsamico azijn
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 kaneelstokje
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel Worcestershire saus
zout, peper, olie

Bereiding
Neem de krabbetjes een half uur vantevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Pel en snipper de ui. Verhit twee eetlepels olie in een braadpan en fruit daar de ui aan. Pers de knoflook uit boven de pan en fruit even kort mee. Voeg de tomatenpuree toe aan de pan en bak even mee, zodat de tomatenpuree wat minder zuur wordt. Blus dan af met de ketjap, chilisaus, gembersiroop, balsamico azijn en 100 ml water. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, komijnpoeder, worcestershire saus, het kaneelstokje en wat zout en peper toe en roer goed door.

Breng aan de kook en voeg dan de krabbetjes toe. Schep de krabbetjes goed door de saus. Breng opnieuw aan de kook en laat op een pitje, met de deksel op de pan, ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken.

Pak dan de pan goed warm in, in een dikke handdoek en zet lekker warm weg (bijvoorbeeld in je bed, onder ’t dekbed). De spareribs garen lekker langzaam verder. Haal de pan na 3 uur weer tevoorschijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie. Neem de krabbetjes uit de saus en leg ze naast elkaar op de bakplaat. Strooi over elk krabbejte nog een snufje zout, draai ze om en strooi er nog een snufje zout over en schep er dan nog ongeveer een eetlepel van de saus over.

Zet de spareribs ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze lekker “sticky” zijn.
Leg de spareribs op een serveerschaal. Kook de saus nog even door en serveer die bij die spareribs.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Stoofvlees met Beerenburg-cola

Bladerdeeg burger

Chilidogs

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Peposo: Italiaanse jagersstoofpot

Mexicaanse burger met guacamole

Kip Kiev

Macaroni met gehaktballetjes in tomatensaus

Moinkballs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *