Mexicaanse burger met guacamole

door | 12 jun 2021 | avondeten, burger, hoofdgerecht, kaas, mexicaans, recept, rund, salade, saus, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Hmmmmm, het huiswerk wat op de planning stond is helaas nog niet af. Maar we zijn wél naar stad geweest en hebben twee nieuwe broeken voor zoonlief gekocht. Ál zijn oude broeken kwamen inmiddels tot ver boven zijn enkels. Hoog tijd, dus. En hij krijgt sinds kort kleedgeld en hij wilde graag spijkerbroeken gaan kopen. Dan schuiven we dat huiswerk wel een dagje door. We zijn goed geslaagd.
Vanavond hebben we samen deze Mexicaanse burgers gemaakt, zoonlief en ik. We hebben zowel vleesburgers gemaakt, als vegetarische burgers met van die instant burger-mix. Die vega-burgers heb ik op dezelfde manier gekruid als het rundergehakt. Alleen heb ik aan het gehakt nog zout en peper toegevoegd, maar in die vegetarische gehakt-mix zit al zout.
De burgers waren echt super lekker!

 

 

Mexicaanse burger met guacamole

Mexicaans gekruide burger (vlees of vegetarisch) met ijsbergsla, gesmolten cheddar kaas, guacamole, tomaat en nacho cheese tortilla chips. Mmm!

 • 8 Witte bollen
 • 500 gram Rundergehakt
 • 100 gram Instant vegetarische burger mix
 • 200 ml Water
 • 2 theelepels Paprikapoeder
 • 1 theelepel Gemalen komijn
 • 1 theelepel Knoflookpoeder
 • ½ theelepel Cayennepeper
 • 2 Avocado's ((eetrijp))
 • 3 Tomaten
 • 1 Sjalot
 • 1 Limoen
 • 1 Rode peper
 • 1 teen Knoflook
 • 8 plakjes Cheddarkaas
 • 100 gram IJsbergsla melange ((of een andere gesneden sla))
 • 8 handjes Nacho tortilla chips
 • 2-3 eelepels Jalopeno pepertjes
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Roer 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel knoflookpoeder en ¼ theelepel cayennepeper door de instant vegetarische burger-mix. Roer goed door. Giet er, al roerend met een vork, 200 ml water door. Zet de mengkom minstens een half uur in de koelkast.

 3. Meng de rest van de paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder en cayennepeper, met wat peper en zout door het gehakt.

 4. Vorm 4 burgers van het gehakt-mengsel en vier vegetarische burgers van het instant vegetarische gehakt. Je kunt het beste je handen even wat vochtig maken, dan blijft het vega-gehakt niet zo plakken aan je handen.

 5. Tijd om de guacamole te maken. Snij één van de tomaten in kleine blokjes. Pers de knoflook erboven uit. Snij de avocado’s het vruchtvlees van de avocado's in kleine blokjes. Pel en snipper het sjalotje. Snij de rode peper fijn. Pers het sap uit de limoen. Pureer ongeveer de helft van de ingrediënten fijn in een keukenmachine. Roer de achtergehouden grovere blokjes door de gepureerde. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel een paar eetlepels olijfolie toe om de guacamole wat smeuïger te maken (als de avocado's nog niet zo heel rijp waren, zoals bij mij).

 6. Verhit in twee koekenpannen een scheutje olijfolie. Bak, als de olie heet is de burgers aan beide kanten gaar en bruin (uiteraard de vegetarische burgers in de ene pan, de vlees-burgers in de andere pan).

 7. Als de onderkant gaar en mooi bruin is, draai de burger dan om. Leg op elke burger een plakje cheddar en laat dat smelten terwijl de tweede kant gaar en bruin wordt.

  Snij de tomaten in plakjes. Snij de broodjes open en rooster de binnenkant in een grillpan.

 8. Leg het geroosterde broodje open op een bord. Leg een handje sla-melange op de onderste helft. Leg er een burger met cheddarkaas op. Leg daarop een (paar) plakje(s) tomaat en -als je dat lekker vindt- een paar plakjes Jalopeno-peper. Besmeer de andere helft van het broodje met een flinke lik guacamole en leg daar wat nacho-chipjes op. Het eet het makkelijkst als je de nacho-chipjes vast een beetje breekt.

 9. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht, Lunch
Mexicaans
Instant vegetarische burger mix, Zelf hamburgers maken, Zowel vlees als vegetarisch

 

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Guacamole

Zelfgemaakte tortilla’s met biefstukreepjes en guacamole

Caprese burger

Burger met spek en appel

Caesar Burger

Macadamia-burgers

Hamburger met Welsh Rarebit

Burger met asperges, brie en ei

Cashewnotenburger

Zelfgemaakte hamburgers

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *