Hamburger met Welsh Rarebit

door | 19 aug 2020 | avondeten, brood, burger, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, rund, saus, varken, vlees

Welsh Rarebit is een Engelse, hartige kaassaus. Vroeger heb ik er wel eens tosti’s mee gemaakt, maar toen had ik nog geen foodblog. En laatst had ik het bij vegetarische bonenburgers gemaakt. Maar die burgers waren niet zo’n succes (totaal geen “bite”), dus die heb ik maar niet op mijn blog gezet. Dit keer had ik de rarebit met een gewone hamburger voor Edwin en Free, en een vega-burger voor Lone en mijzelf.
Heerlijk hoor, zo’n cheddar-bier-sausje. Het grappige is dat ik niet van bier hou, maar dat ik deze saus wél lekker vindt. Ik ga er van uit dat de meeste alcohol wel verdampt bij het maken van de saus en in de oven.
De hoeveelheid saus is vrij aan de ruime kant voor vier hamburgers. Maar niet weggooien, hoor! Zet het pannetje in de koelkast en smeer de rarebit de volgende dag op een boterham. Met een plakje ham erop heb je een héérlijke tosti!
Ik heb -dit keer- het recept gevolgd van foodfromclaudnine dat in de Foodies magazine van augustus stond.

Ingrediënten
50 gram boter
40 gram bloem
200 ml bier (naar keuze)
200 gram cheddar kaas
1 theelepel mosterd
1 eetlepel worcestersaus
zout, peper
4 hamburger broodjes
4 hamburgers (in ons geval: 2 vlees, 2 vegetarisch)
2 rode uien
kropsla
een potje augurkenplakjes (zoet-zuur)
olie of boter om in te bakken

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Smelt voor de Welsh Rarebit de boter in een steelpannetje. Roer de bloem erdoor heen en bak die een klein minuutje mee. Voeg dan al roerend, beetje bij beetje, de bier toe. Blijf goed roeren tot je een gladde saus hebt.

Voeg dan de cheddar toe en roer tot de kaas gesmolten is. Roer dan de mosterd en de worcestersaus erdoor. Proef even en breng op smaak met peper en zout. Neem de pan van het vuur en zet apart.

Snij de broodjes doormidden. Zet een koekenpan op het vuur en rooster de binnenkant van de broodjes in de droge koekenpan.

Verhit in dezelfde koekenpan een scheutje olie met een klontje boter en bak daarin de hamburgers gaar. Gebruik -uiteraard- twee verschillende pannen als je net als ik zowel vlees- als vegetarische hamburgers hebt.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg daar de hamburgers op. Schep op elke hamburger wat rarebit. Zet de hamburgers met rarebit in de oven tot de rarebit begint te bubbelen en licht begint te kleuren.

Pel intussen de uien en snij in ringen. Pluk een paar bladeren van de krop sla, spoel ze af en dep ze droog.

Leg op het geroosterde broodje een paar blaadjes sla en leg daar een hamburger met rarebit op. Leg daar wat uienringen en augurkenplakjes op en top af met de bovenkant van het broodje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Burger met asperges, brie en ei

Zelfgemaakte hamburgers

Burger met spek en appel

Broodje hamburger

Cashewnoten burger

Burger met gegrilde groenten, parmezaanse kaas en dragonmayonnaise

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *