Peposo: Italiaanse jagersstoofpot

door | 8 jul 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, lunch, recept, rund, slow-cooker, slowcooker, stoofschotel, vlees

Vandaag was 2007 aan de beurt: zoonlief kon een afspraak maken voor zijn corona-vaccinatie. En hij kon meteen vandaag al terecht!!! Half augustus krijgt hij zijn tweede prik, dus hij is volledig gevaccineerd (en dus beschermd) voordat het nieuwe schooljaar weer begint. Dat vind ik een hele geruststelling. En hijzelf ook, volgens mij. Overmorgen is zijn grote zus aan de beurt voor haar eerste prik. En ikzelf krijg woensdag mijn tweede.
Het kwam goed uit dat we deze runderstoof aten, vandaag. Ik heb het vlees vanmorgen al in de slowcooker gedaan en had er de rest van de dag geen omkijken meer naar. Dat was fijn, want de prik-afspraak was precies rond etenstijd.
Het recept komt uit Jamie’s Italië: Peposo, Italiaanse jagersstoofpot. Het schijnt een oud Toscaans gerecht te zijn, dat als brunch werd gegeten na het jagen (en dan had de stoofschotel al de hele nacht lang staan stoven). Het is echt heerlijk! Wij aten het niet als brunch, maar als avondeten met afbakstokbrood. We hadden er even geen groenten bij, vandaag. Ik had geen fut meer om er nog iets bij te maken, want het was al-met-al best wel een heftige dag. Niet zozeer die prik die spontaan tussendoor kwam, hoor, maar vooral de uitrol van een reorganisatie op mijn werk. Dus die groenten en vitaminen en vezels, die komen morgen wel weer.

Ingrediënten
1 pond kalfsborst
1 schenkel
1 bol knoflook
een paar takjes rozemarijn
2 blaadjes laurier
1 fles chianti wijn (0,75 l)
versgemalen peper
zout
olijfolie
Lekker met afbak-stokbrood

Bereiding
Vet de schaal van de slowcooker in met wat olijfolie. Pel de tenen knoflook en leg die samen met de takjes rozemarijn onderin de slowcooker. Leg het kalfvlees en de schenkel daarop. Strooi er wat zout en peper over. Vooral met de peper mag je flink royaal zijn: ongeveer een eetlepel gemalen peper. Giet de chianti erover en voeg de laurierblaadjes toe.

Doe de deksel op de schaal en laat de slowcooker lekker de hele dag (zo’n 8 uur) zachtjes stoven.
Als je geen slowcooker hebt: je kunt het natuurlijk ook in een braadpan maken. Of in een römertopf in de oven.

Na de stooftijd: zet de slowcooker uit (of neem de pan van het vuur). Laat iets afkoelen. Verwijder de stokjes van de rozemarijn, het bot en de blaadjes laurier. Haal het vlees in grove stukken uit elkaar met twee vorken. Proef even en breng, indien nodig, verder op smaak met zout en peper.

Snij het stokbrood in schuinen sneetjes. Schep er wat stukken vlees op. Schep er evt nog een theelepel stoofvocht over en druppel er wat olijfolie over. Strooi er eventueel nog wat extra peper over.

Eet smakelijk!

NB: Ik schep het vlees met een schuimspaan uit de schaal van de slowcooker, voor ik het op het stokbrood leg. Er is dus nog vrij veel van het stoofvocht over. Ik denk dat ik daar een jus of saus of ragout van ga maken. Of misschien ga ik het wel voor een risotto gebruiken. Ik weet ’t nog niet helemaal…

Misschien vind je dit ook lekker?

Pulled beef tortilla

Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Friet stoofvlees

Vietnamese runderstoof

Runderstoof met abrikozen

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *