Vietnamese runderstoof

door | 17 apr 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rund, saus, stoofschotel, vlees

Ik ben best wel trots op deze foto, eerlijk gezegd! Mag ik dat zeggen? Ja, hè? En die van gisteren, de wittebonensoep, ook. Zo’n stoofpot of soep kan dan wel hártstikke lekker zijn, maar het is best wel lastig om zoiets een beetje appetijtelijk op de foto te zetten. Het wordt al gauw een ondefinieerbare bruine smurrie. Een tijdje terug deed ik een food-photography cursus via Instagram. Veel geleerd over achtergrond, licht, compositie, kleurgebruik, dieptelagen. En: “Welk verhaal wil je vertellen met je foto?”. Verhaal? Eh…? Ik wist niet eens dat ik een verhaal wilde vertellen… ik wil gewoon lekker eten. Maar goed: foto’s van alleen zo’n bord eten of ovenschotel wordt ook een beetje saai, hè? En dus probeer ik (af en toe – als ik tijd heb en we nog niet omvallen van de honger) een beetje een opgeleukte foto te maken. Met een ander ondergrondje dan mijn gewone grijze aanrechtblad, met verschillende lagen en wat van de ingrediënten erbij. Dus aan de foto kunnen jullie al zien dat er limoen in zit, en steranijs en kaneel en specerijen (five-spices mix). Het rundvlees -dat zie je dan weer niet op de foto, want dat zit natuurlijk ín de stoofpot- waren riblappen die mijn moeder bij Hubert, een boer in het dorp, had gehaald. Die had ze voor ons meegenomen met de Pasen.
Het recept voor deze stoof heb ik gevonden via Pinterest op het blog SuperGoldenBakes: One-pot Vietnamese beef stew. Het is echt súper, súper, súper lekker! En het rook echt zalig in huis. Nog steeds, zelfs!

Vietnamese runderstoof

Deze Vietnamese runderstoof is zóóó lekker! Heerlijk mals stoofvlees, met citroengras, steranijs, sojasaus, vissaus, knoflook, rode peper, five spices kruidenmix, kaneel en limoen-rasp. Mmm!!!

 • 650 gram Riblappen
 • ½ Flespompoen ((ongeveer een pond))
 • 4 Winterpenen
 • 6 Tomaten
 • 4 Sjalotten
 • 3 tenen Knoflook
 • 1 theelepel 5-spices kruidenmix
 • 2 stengels Citroengras
 • 50 ml Sojasaus
 • 1 eetlepel Vissaus
 • 1 eetlepel Lichtbruine basterdsuiker
 • 1 Rode peper
 • 1 blikje Tomatenpuree
 • 1 Kaneelstokje
 • 1 Steranijs
 • 1 Limoen ((alleen de schil))
 • 1½ Bouillontablet ((runderbouillon))
 • 1 theelepel Zout
 • 1 theelepel Peper
 • 3 eetlepels Olijfolie
 • 1 eetlepel Maizena
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Snij het rundvlees in stukken.

 2. Verwijder de buitenste, stugge bladen van het citroengras en snij de stengels fijn. Pel de tenen knoflook en pers ze uit. Doe de rundvleesblokjes in een kom en doe de citroengras, knoflook, sojasaus, vissaus, 5-spices kruidenmix, suiker, zout en peper erbij. Roer goed en laat minstens een half uur marineren. In de tussentijd kun je mooi de groenten snijden.

  Schil de wortelen met een dunschiller en snij in stukjes. Schil de flespompoen (verwijder indien nodig de pitten) en snij het vruchtvlees in blokjes. Pel de sjalotten en snij ze fijn. Snij de tomaten in blokjes. Haal met een dunschiller wat limoenschil van de limoen en snij dat in flinterdunne reepjes. Snij de rode peper doormidden en verwijder de zaadlijsten. Los de bouillontabletten op in 600 ml kokend water.

 3. Verhit de olie in een braadpan en bak daarin in porties het vlees kort rondom bruin. Schep dan het vlees uit de pan. Giet wat bouillon in de pan en schraap eventuele aanbaksels los van de bodem.

 4. Voeg de sjalotten, rode peper, tomatenpuree, tomaten, wortel en pompoen, steranijs, kaneelstokje, limoenschil en de rest van de bouillon toe.

 5. Breng op laag vuur tegen de kook aan en laat dan met de deksel op de pan op laag vuur 2 tot 3 uur zachtjes sudderen. Verwijder het kaneelstokje, de steranijs en de peper. Roer de maizena met een paar eetlepels water en roer tot een glad mengsel. Roer dit door de stoofpot. Neem de pan van het vuur.

 6. Lekker met gekookte rijst.

  Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Vietnamees
Runderstoof, Rundvlees, Stoofschotel, Stoofvlees, Vietnamees stoofvlees

Misschien vind je dit ook lekker?

Spring rolls (verse loempia’s)

Loempiataart

Chinees stoofvlees

Lamscurry met pruimen

Runderstoof met abrikozen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

 

1 Reactie

 1. Johannes de Jong

  Ik vond deze recept toevallig ook op Pinterest. Staat al op de menu voor volgende week zondag. Maar ik kwam nu ineens ook u recept voor Chinese Stoofpot tegen. Nu begin ik te twijfelen. Vietnamees of Chinees. 😉

  Bedankt voor u pracht site.

  Johannes

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *