Chinees stoofvlees

door | 10 mrt 2021 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rijst, rund, slowcooker, stoofschotel, vlees

Dit is een favoriet recept, hier in huis: Chinees stoofvlees. Het recept heb ik járen geleden van een Chinese collega gekregen. Inmiddels ook al weer jaren ex-collega. Hij had me uitgenodigd om, met man en kinderen, bij hem te komen eten en hij had o.a. dit voor ons gekookt. Súper lekker! Ik kreeg het recept van hem en sindsdien heeft het regelmatig op het menu gestaan. De laatste tijd wel wat minder, omdat dochterlief vegetarisch werd. Ik heb zelfs eens een vegetarische versie gemaakt, met jackfruit. Maar nu zij op kamers woont, kan ik het dus doordeweeks wel weer maken.
Het is heerlijk. Niet alleen het stoofvlees is heerlijk zacht, maar de aardappeltjes en worteltjes zijn na een paar uur stoven natuurlijk ook botergaar en nemen héérlijk de smaken in zich op. Na uren stoven zien de worteltjes er niet zo mooi meer uit, maar ze zijn wél erg lekker. Als je ze er wat aantrekkelijker uit wilt laten zien, dan zou je de worteltjes los, kort kunnen koken en op het eind toevoegen. Als je nou geen slowcooker hebt: geen probleem. Kan ook gewoon in een braadpan. Dan moet je wel iéts meer vocht toevoegen en goed in de gaten houden dat je stoof nog genoeg vocht heeft. 
We kregen -ondanks twee keer opscheppen- niet alles op met zijn drieën. Er was nog een flinke portie over. Die heb ik in de diepvries gedaan: voor mijn moeder.

Ingrediënten
700 gram sukadelappen
400 gram voorgekookte krieltjes
300 gram geraspte worteltjes
250 gram kastanje champignons
5 sjalotten
2 tenen knoflook
2 bolletjes gember (of een stukje verse gember)
1 kopje ketjap (150 ml)
1 kopje bruine basterdsuiker (75 gram)
1 theelepel five spices kruidenmix
1 bouillontablet (kippenbouillon)
2 eetlepels maizena
peper, zout
optioneel: een paar takjes peterselie

Bereiding
Pel de sjalotten, snij ze in kwarten. Snij de kastanje champignons in plakken. Snij (of knip) de sukadelappen in stukken. Leg de sjalotten, krieltjes, worteltjes, champignons en het rundvlees in de slowcooker.

Snij de knoflook en de gember fijn. Voeg knoflook, gember, five spices mix, bruine basterd suiker en ketjap toe. Verkruimel de bouillontablet er boven. Giet er twee of drie kopjes water over en roer alles even voorzichtig door.

Doe de deksel op de schaal en zet de slowcooker eerst 1 uur op hoog en vervolgens 4 uur op laag.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of in de rijstkoker).

Bind de saus met wat maizena: roer wat maizena in een half kopje water en giet dat bij de Chinese stoof. Roer goed door. Proef de stoof even en breng indien nodig verder op smaak met zout en/of peper.

Schep wat rijst op en schep er wat van het Chinese stoofvlees bij. Garneer eventueel met wat peterselie.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chinese stoof met pulled jackfruit

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Japanse roerbakgroenten met kip in gember-ketjapsaus

Stifado – of klapstuk op zijn Grieks uit de slowcooker

Runderlappen op zijn Italiaans

Goulash

Ierse runderstoofschotel met Guinness

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

Friet stoofvlees

Sukadelapjes met pastinaak en zilveruitjes

 

4 Reacties

 1. peter jansen

  Goedemiddag,

  even een kleine vraag.

  De gemberbolletjes, welke gebruik je hiervoor?
  Kan ik eventueel ook gemberpoeder gebruiken en hoeveel?

  ik zie je reactie graag tegemoet.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Peter, ik gebruik hier “gember op siroop” (ook wel stemgember of bakgember genoemd) voor. In de supermarkt vind je dit meestal bij de bakproducten. Ik gebruik het regelmatig in plaats van verse gember omdat het lekker lang houdbaar is en ik het daardoor altijd in huis heb. Je kunt het wel vervangen door gemberpoeder. Gemberpoeder is wel wat scherper. Je zou deze hoeveelheid (2 bolletjes of 2 cm verse gember) kunnen vervangen door 1 theelepel gemberpoeder. Succes met de bereiding en alvast eet smakelijk!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord
   • peter

    Goedemiddag Elleny,

    We hebben genoten van het recept, erg lekker, zeker voor herhaling vatbaar.

    Wat me opvalt is dat er erg veel vocht in blijft na ongeveer 6 uurtjes in de stand slow. ik hen ipv de 2 a 3 kopjes 1,5 kopje water gebruikt.
    Zou ik het water ook kunnen weglaten omdat er ook vocht van de worteltjes en sjalotjes komt?

    Ik zie je reactie wel komen.

    Dank je wel voor het lekkere recept.

    Peter

    Antwoord
    • Elleny

     Hai Peter, wat leuk dat je het recept geprobeerd hebt en het lekker vond. En dat je even de moeite hebt genomen om het te laten weten! 🙂
     In de slowcooker verdampt het water niet, dus het klopt dat er vrij veel vocht in blijft zitten. Ik bind dat meestal met wat maizena en schep dat als “saus” over de rijst. Maar als je daar niet zo van houdt, dan kun je wel minder vocht gebruiken, inderdaad. Helemaal weglaten zou ik niet durven, omdat ik bang zou zijn dat het vlees dan aanbrandt. Ik heb één keer een verschrikkelijk aangebrand gerecht gehad in mijn slowcooker, en het was echt een enorme rot-klus om de schaal weer schoon te krijgen… Ik zou toch minstens zorgen dat er een bodem vocht in zit voor ik ‘m aan zet.
     Groetjes, Elleny

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *