Vroeger, toen ik nog geen foodblog en geen vegetarische dochter had, aten we regelmatig “Chinees stoofvlees uit de slowcooker”. Het recept had ik van een Chinese collega. Omdat de kinderen dat altijd onwijs lekker vonden, bedacht ik dat ik daar een vegetarische versie van wilde maken. Ik heb het stoofvlees vervangen door pulled jackfruit. Normaal maakte ik de stoofschotel in de slowcooker en dan stond het de hele dag op tot we het ‘s avonds aten. Maar alleen wortel, voorgegaarde krieltjes, champignons en jackfruit hoeven natuurlijk niet zo lang te stoven. Daarom heb ik deze vegetarische versie gewoon een uurtje in een gewone pan laten stoven. Maar het kán natuurlijk wel, hè, in die slowcooker. Als je de hele dag naar je werkt bent, ofzo.

Ingrediënten
1 zakje worteltjes (300 gram)
1 pakje voorgegaarde krieltjes (350 gram)
1 bakje champignons (250 gram)
1 blik jackfruit (400 gram)
2 uien
1 solobol knoflook (of 2 tenen)
1 stukje gember van ongeveer 2 cm
1 theelepel five spices mix
1 kopje ketjap manis (ongeveer 100 ml)
1/2 kopje bruine basterd suiker (75 gram)
2 maggiblokjes
2 theelepels bloem

Bereiding
Spoel de jackfruit goed af en trek de stukjes met twee vorken in draden uit elkaar. Snij de champignons doormidden. Pel de uien en snij ze in parten.

Doe de wortels, de krieltjes, de pulled jackfrui, de champignons en uien-parten in een flinke pan. Pers de knoflook erboven uit. Schil de gember met een dunschiller en snij het stukje in dunne plakjes. Pers de gember ook boven de pan uit. Giet de ketjap bij de groenten, doe de 5-spices poeder, de suiker, de bloem en de maggi-blokjes erbij. Giet er zoveel water bij tot de groenten bijna onder staan (ongeveer een halve liter) en roer goed door. Breng aan de kook aan laat dan op een laag pitje pruttelen met de deksel op de pan.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Neem na een half uurtje (of een uurtje, wat jij wilt), de deksel van de pan en laat nog even iets indikken.
Schep wat rijst op en schep er een flinke schep stoof over heen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Groentenstoofpot met kruidnoten

Linzen-aubergineschotel met abrikoos en kaneel

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

“The Stew”

Vegetarische hachee

Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit, en bamboescheuten

Rendang met jackfruit

Spruiten met vega-reepjes in ketjapsaus