Lamscurry met pruimen

door | 13 jul 2020 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, stoofschotel, vlees

Mijn vaste lezers weten wel dat we vrij vaak vegetarisch eten. Natuurlijk omdat dochterlief vegetarisch is, maar ook omdat ik zelf in verband met milieu, wereldvoedselverdeling en dierenleed naar een meer plantaardige voeding neig. En die Corona-uitbraken in vleesverwerkingsbedrijven, de laatste tijd, maakten het er niet beter op. Ik kan me steeds minder vinden in die massa-productie van vlees. En dus kwam er steeds minder vlees op tafel. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, hier. Manlief zat regelmatig met lange tanden zijn bord leeg te eten. Áls hij zijn bord al leeg at… En dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.
Ik kwam een beetje in een spagaat terecht: tussen de wens van Lone en mij om vegetarisch te eten en de wij-willen-vlees-wens van Edwin en Free.
Maar nu heb ik een oplossing gevonden! Er blijkt een natuurslager in Wageningen te zitten: diervriendelijk en milieubewust! Ze kennen de boeren waar de dieren vandaan komen en ze weten hoe en waar de dieren worden geslacht. Ze versnijden de geslachte dieren zelf en ze maken er zélf allerlei ambachtelijke producten van. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar dat heb ik er wel voor over. En dus wil ik man- en zoonlief wel weer een paar keer in de week vlees voor zetten.
Afgelopen zaterdag kocht ik lamsstoofvlees en daar maakte ik gisteren deze heerlijke lamscurry met pruimen van. Man en zoon weer helemaal blij!
Naast deze lamscurry maakte ik ook een heerlijke kikkererwtencurry voor Lone en mezelf (die zal ik een andere keer op mijn blog zetten) en een raita van yoghurt, komkommer en koriander voor erbij.
Deze Indiase curry hoort natuurlijk eigenlijk véél pittiger. Volgens het oorspronkelijke recept uit “50 Curries uit India”, van Camellia Panjabi, horen er 3 groene pepers en 2 theelepels chilipoeder in. Als je wél van pittig houdt, hou dan gerust die oorspronkelijke hoeveelheden aan. Maar weet dat het zónder die mond-verdovende hoeveelheid peper óók gewoon heel erg lekker is.

Ingrediënten (4-6 personen)
2 uien
2 solobollen knoflook
een stukje gember
1 groene peper
3 kruidnagels
4 groene kardemompeulen
1 kaneelstokje
1/2 theelepel kurkuma
2 theelepels gemalen koriander
1 theelepel chilipoeder
750 gram lamsstoofvlees in blokjes
8-10 rode pruimen (maar gele mag ook, hoor!)
1/2 bosje koriander
1 maggiblokje
olie
zout
rijst

Bereiding
Pel de uien en snij in grove stukken. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin op laag vuur de uien aan tot ze glazig zijn. Snij intussen de knoflook fijn. Schil de gember met een dunschiller en snij in zo klein mogelijke stukjes. Gebruik ongeveer evenveel gember als knoflook. Snij de groene peper doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijst. Snij de peper in kleine stukjes. Als de ui glazig is, voeg dan de knoflook, groene peper, het kaneelstokje en de kruidnagels en kardemompeulen toe. Ik doe de kruidnagels en kardemompeulen in een los theefilter (zo’n “papieren” zakje), zodat ik ze er voor het opdienen makkelijk uit kan halen. Bak een paar minuten mee en voeg dan de kurkuma, korianderpoeder en chilipoeder toe. Roer goed door het ui-mengsel en bak een paar minuutjes aan.

Doe de lamsvleesblokjes erbij in de pan. Schep het vlees goed door het kruiden-ui-mengsel en doe de deksel op de pan. Laat onder af en toe omscheppen ongeveer 10 minuten stoven.

Was de pruimen. De helft voeg je nu toe, de andere helft later. Snij 4-5 pruimen voormidden en verwijder de pit. Snij de pruimen (met schil en al) in kleine blokjes. Voeg de pruimen-blokjes toe aan het vlees en schep er doorheen.

Knip de helft van de korianderblaadjes fijn boven de pan.

Voeg 300 ml water toe en verkruimel het maggiblokje erboven. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat vervolgens op een heel laag pitje met de deksel op de pan anderhalf tot twee uur stoven.

Ongeveer een half uur voor het einde van de stooftijd voeg je de tweede helft van de pruimen toe. Snij de pruimen doormidden, verwijder de pit en snij in partjes. Roer de partjes voorzichtig door de lamsstoof. Laat nog een half uurtje zachtjes pruttelen met de deksel van de pan. Proef en breng indien nodig op smaak met zout.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Schep wat rijst op een bord en schep de lamscurry er over. Strooi er wat korianderblaadjes over.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Indiase maaltijd

Indiaas eten

Curry van eieren en erwten

Indiase roti gevuld met gekruide aardappelen

Bloemkool-aardappel curry

Palak paneer (spinazie met Indiase kaas)

Linzencurry

Tikka Masala met bloemkool en paneer

Curry Madres met kabeljauwfilet en varkenshaas

Indiase gehaktballetjes in cashewnotensaus

Groentecurry

Runderstoof met abrikozen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *