Wittebonensoep

door | 16 apr 2021 | aardappel, brood, eenpansgerecht, Hollands, lunch, recept, soep, vegetarisch, voorgerecht

Even een recept uit de oude doos, hoor: deze soep aten we namelijk al een tijdje terug. En ik vind het zonde als hij niet op mijn blog terecht komt, want hij was hartstikke lekker! Ik had deze soep gemaakt toen dochterlief een weekje hier was. En inmiddels al weer de hele week op haar studentenkamer. Dit weekend komt ze niet thuis: in het kader van geen onnodige reizen en de inreisbeperkingen van Duitsland blijft ze dit weekend daar. Wel even wennen, maar ach, vorige keer hebben we het ook overleefd. Drie weken zelfs… Morgenavond gaan we gezellig een online spelletjesavond doen: wij hier ieder achter een laptop of pc en zij daar achter haar laptop. Met een live video-verbinding om te kletsen.
Maar goed. Deze vegetarische bonensoep had ik dus gemaakt toen ze wél thuis was en hij viel goed in de smaak!

Wittebonensoep

Een lekkere, stevige soep gaat er altijd wel in! Deze heerlijke stevige soep, bijvoorbeeld, van witte bonen uit blik met knolselderij, winterpeen, prei, ui, bleekselderij en aardappel. Mmm!

 • 1 blik Witte bonen ( (800 gram))
 • 2 Preien
 • 2 Aardappelen
 • 3 Winterpenen
 • 2 Uien
 • 3 stengels Bleekselderij
 • ½ Knolselderij
 • 3 Bouillontabletten ((groentebouillon))
 • 2 Laurierblaadjes
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • Peper, zout
 • Optioneel: brood
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Spoel de witte bonen af in een vergiet onder de kraan. Pel en snipper de ui. Snij de stengels bleekselderij in de lengte door en snij in kleine stukjes. Snij de prei-stengels in de lengte door en spoel onder de kraan eventueel zand tussen de bladen uit. Snij de prei-stengels in ringen. Schil de aardappelen, snij in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Schil de winterpenen en snij in blokjes. Snij de schil van de knolselderij, snij de knol in plakken en vervolgens in blokjes.

 2. Verhit een paar eetlepels olie in de soeppan en fruit daarin de ui even kort aan. Bak de bleekselderij en de prei even mee met de ui. Giet er anderhalve liter water bij en doe de bouillontabletten erbij. Voeg de witte bonen, aardappelblokjes, wortel, knolselderij en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat de soep op een laag pitje 30-40 minuten zachtjes doorkoken, tot de groenten goed gaar zijn. Roer regelmatig.

 3. Neem de pan van het vuur. Schep een deel van de groenten uit de soep en hou even apart in bijvoorbeeld een maatkan. Pureer de rest van de groenten met een staafmixer. Voeg de apartgehouden groenten weer terug toe aan de soep. Proef de soep en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

 4. Eet smakelijk!

Lunch, Voorgerecht
Hollands
Bonensoep, Lekker stevige soep, Soep van witte bonen, Witte bonen, Witte bonen uit blik

Misschien vind je dit ook lekker?

Mexicaanse bonensoep

Prei-witte bonensoep met kaaskletskoppen

Auberginesoep met bruine bonen, kikkererwten en linzen (Sjorba Badindjan)

Maissoep met zoete aardappel en spinazie

Bonengoulash

Vegetarische erwtensoep

Minestronesoep

Hutspot met witte bonen en spekjes

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Kiprolletjes met spek en banaan & Aardappelpartjes uit de oven

1 Reactie

 1. Mia

  Lapbonen soep

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *