Prei-witte bonensoep met kaaskletskoppen

door | 21 mrt 2020 | Hollands, kaas, lunch, oven, recept, soep, vegetarisch

Weten jullie nog die preitaart, die ik vorige week in het kader van “knolraap en lof, schorseneren en prei” maakte? Omdat ik toen alleen het wit en het lichtgroen van de preien gebruikte, had ik flink wat van het groen over. Normaal bewaar ik dat niet, maar omdat het hele boodschappen-doen (toen ook al) niet vanzelfsprekend meer was, besloot ik om die niet weg te gooien. Ik heb het gebruikt om soep te maken. Het werd deze prei-witte-bonen-soep met tijm en kaas-kletskoppen. Héérlijk! Als je geen verse tijm in huis hebt, dan kun je natuurlijk ook gedroogde tijm gebruiken. Dan is het eigenlijk wel een goed voorraadkast-gerecht.

Ingrediënten
het donkergroen van 2 preien
1 blik witte bonen
een paar takjes tijm (of een flinke theelepel gedroogd)
1 eetlepel mosterd
2 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie
een paar eetlepels geraspte kaas

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en leg daarop kleine plukjes geraspte kaas. Zet de bakplaat een minuut of drie in de oven tot de kaas gesmolten is en héél lichtbruin begint te worden.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de kaas-ketskloppen even afkoelen voor je ze van het bakpapier haalt. Leg ze even op een keukenpapiertje om het overtollige vet op te nemen. Herhaal dit tot de geraspte kaas op is.

Snij het groen van de preien in dikke ringen. Laat de gootsteen vol water lopen en spoel de prei goed af, zodat zand er van af spoelt. Laat dan goed uitlekken in een vergiet.

Verhit een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak daarin de prei even aan. Rits de blaadjes van de tijm en doe die bij de prei. Roerbak de prei met de tijm even aan.

Giet de witte bonen af en doe ze samen met de mosterd bij de prei.

Doe de bouillontabletten en een liter water bij. Breng aan de kook en zet dan laag. Laat zachtjes koken tot de prei helemaal zacht is.

Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer.
Schep de soep in een bord of kom en geef er een paar kaaskletskoppen bij.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel lekker?

Postelein-preisoep

Prei-aardappelsoep met rucola

Zoete aardappelsoep met prei, kerrie en kokosmelk

Courgettesoep met prei en appel

Aardappel-preisoep

Oma’s soep uit de Provence

 

 

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *