Maissoep met zoete aardappel en spinazie

door | 9 jun 2020 | eenpansgerecht, lunch, recept, snel, soep, vegetarisch

Het was al weer een tijd geleden dat ik soep heb gemaakt voor de lunch. Nou ja, ik heb nog wel een paar keer een eenvoudig soepje gemaakt met een zakje soepgroenten en bouillontabletten, maar op andere dagen werd het gewoon een boterham. Of een vegetarische kroket of frikandel uit de oven. Of instant noodles. Niet gezond. Wel lekker. Toen alles nog normaal was, maakte ik op mijn thuiswerkdag vaak een soepje voor de lunch. En op de werkdagen dat ik op kantoor was, nam ik steevast een soepje in het bedrijfsrestaurant. In de afgelopen periode (en dan bedoel ik natuurlijk de “lockdown”) heb ik eigenlijk zelden soep gemaakt. Het was eerlijk gezegd nogal buffelen dat begeleiden van onderwijs op afstand. In ons geval wel, in ieder geval. Naast die extra taak als “thuis-juf” en een poging om toch nog íets te doen voor mijn werk, kwam ik er écht niet aan toe om voor de lunch ook nog iets op tafel te toveren. Inmiddels zijn de scholen weer deels open. Zoonlief gaat nu twee keer in de week een uur naar school, de rest van het onderwijs blijft (voorlopig) op afstand. Maar die twee keer een uur school (plus fietstijd) geeft al wel weer iets meer ademruimte.
Gisteren maakte ik deze maissoep: een lekker soepje van ingrediënten die ik nog in huis had. Lekker zoet door de mais en de zoete aardappel, met een klein pittig accentje door de sambal. Het is een goeie stevige soep, daar hou ik wel van. Wel even een waarschuwing: het is wel een velletjes-soep, want die blijven na het pureren wel in de soep zitten. Vind ik zelf niet erg, maar daar moet je wel van houden.

Ingrediënten
2 blikken mais
1 flinke zoete aardappel (ongeveer een pond)
4 lente-uitjes
1 bol soloknoflook (of 2 tenen)
een paar handjes bladspinazie (diepvries, maar verse mag natuurlijk ook)
1 eetlepel kurkuma
1 theelepel sambal
2 bouillontabletten (groentebouillon)
olijfolie

Bereiding
Giet de mais af. Verhit in een soeppan een scheut olijfolie en fruit daarin de maiskorrels, met de sambal en de fijngesneden knoflook. Schep een deel van de maiskorrels uit de pan (ongeveer een soeplepel) en hou apart.

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Voeg de zoete aardappel en de kurkuma aan de pan toe en roer goed door.

Voeg een liter water en de twee bouillontabletten toe. Breng aan de kook en zet dan half. Laat zachtjes koken tot de zoete aardappel zacht is.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Zet de pan weer terug op het vuur en voeg de bladspinazie toe. Roer voorzichtig door de soep.
Snij de lente-uitjes in ringen.

Schep de soep in een bord of kom en garneer met de opzij gehouden maiskorrels en lente-uitjes.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Prei-witte bonensoep met kaas kletskoppen

Bietensoep met mango

Castello Blue-soep

Maissoep met paprika en kruidenroomkaas

Kikkererwtensoep met geroosterde paprika

Zoete aardappelsoep met prei, kerrie en kokosmelk

Courgettesoep met kikkererwten en munt

Zoete aardappelsoep met paprika

Witlofsoep met mais

Zoete aardappelsoep

Kerrie-maissoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *