Spring rolls (verse loempia’s)

door | 4 okt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kip, noedels, Oosters, recept, salade, vlees

Dat was al weer héél lang geleden, dat we spring rolls gegeten hadden. Minstens twee jaar, want het staat nog niet op mijn blog en als íets blog-bare plaatjes oplevert, dan zijn het wel spring rolls… Voor wie dat niet kent: spring rolls zijn verse loempia’s. En met verse bedoel ik dan: niet gefrituurd. En die zijn zálig! We hebben dit voor het eerst gegeten op een verjaardagsetentje van vrienden, inmiddels zo’n zes jaar geleden. We gingen naar een Vietnamees restaurant in Utrecht en daar kregen we uitleg wat de bedoeling was: rijstvel in water dopen en op je bord leggen (randje uit laten steken, zodat je ‘m ook weer makkelijk los kan krijgen. Er dan allerhande groenten, verse kruiden en bijv een vleesje op leggen. Oprollen, dippen in een sausje en smikkelen maar. Ik had nog nooit zoiets gegeten en we waren op slag verkocht! Héérlijk was het!!! Niet lang daarna ben ik op zoek gegaan naar rijstvellen om dat ook thuis eens te maken. Tegenwoordig kun je ze bij de meeste grote supermarkten wel kopen (hier in Wageningen in ieder geval wel), maar toen alleen maar bij de toko. Daarna hebben we ze wel vaker gegeten. Je kunt die springrolls vullen met van alles en nog wat. Ik heb ze ook wel eens met een soort griekse salade en gyros gevuld. Ook lekker, maar deze “originele” vulling vind ik toch het lekkerst, met die verse kruiden. Er worden ook vaak gebakken garnalen in gedaan, in plaats van kip of omelet. Maar wij lusten geen garnalen (of andere schaal- of schelpdieren: iew!), dus die zul je op mijn blog niet tegenkomen. Maar als je wél van garnalen houdt, dan raad ik je aan om die er ook bij te geven.
Lone is inmiddels weer onderweg naar haar studentenkamer in Enschede. Het weekend is weer voorbij gevlogen. Time flies when you’re having fun: met lekker eten, een gezellige spelletjesavond, cool huiswerk met vingerafdrukken en knuffels van een hele week inhalen.

Ingrediënten
1 of 2 pakken rijstvellen (ongeveer 20 tot 30 vellen)
krulsla (diverse soorten)
een stuk rode kool
1 komkommer
1 winterwortel
1 mango
4 bos-uitjes
1 pakje glas-noedels (rijst-vermicelli)
2 ons kipreepjes
4 eieren
een paar takjes munt
een paar takjes basilicum
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels ketjap
olie
zout, peper
optioneel: sweet chilisaus of pindasaus

Bereiding
Doe de kipreepjes in een schaal en roer de ketjap erdoor, zodat alle kipreepjes bedekt zijn. Laat minstens een kwartier marineren. Breng een flinke pan met water aan de kook en kook daar de glasnoedels in een paar minuten gaar. Giet de noedels af in een vergiet en spoel na met koud, stromend water. Doe de noedels in een bakje en “hussel” ze los. Schil de komkommer en snij in drie of vier stukken. Snij in de lengte door en snij het waterige deel met de zaadjes eruit. Snij de komkommer in dunne reepjes. Schil de wortel en rasp op een grove rasp. Verwijder het buitenste stugge blad van de rode kool en snijd de kool in dunne reepjes. Doe de reepjes rode kool in een schaaltje en giet er wat olijfolie over en strooi er wat zout en peper over. Hussel goed door.
Schil de mango, snij het vruchtvlees van de pit en snij het in reepjes. Was de munt, schudt droog en haal de blaadjes van de takjes. Was de basilicum, schudt droog en haal de blaadjes van de steeltjes.
Snijd de bos-uitjes fijn. Ik had ze in de lengte in langwerpige reepjes gesneden, maar die kreeg ik moeilijk doorgekauwd. Dus je kunt de bosuitjes beter in (schuine) ringetjes te snijden.

Verhit een scheutje olie in een kleine koekenpan en bak daarin de kipreepjes bruin en gaar.

Klop de eieren los in een mengkom en maal er wat zout en peper over. Verhit een eetlepel olijfolie met de sesamolie in een koekenpan. Giet het geklopte ei erin als de olie heet is en doe de deksel op de pan. Laat bakken tot de onderkant van de omelet bruin is en de bovenkant gestold. Laat de omelet op een deksel glijden en draai om. Bak de andere kant nog kort. Snij de omelet in reepjes.
Haal de krulsla van de “krop”. Was de bladeren in ruim water. Droog de slabladeren met behulp van een sla-centrifuge.

Doe een laagje water (ongeveer 4 of 5 cm) in een grote pan (met een doorsnede groter dan de rijstvellen) en breng dat aan de kook. Zet de pan op een rechaud (warmhoudplaat). Zet alle groenten, kruiden, de noodles, gebakken kipreepjes en omelet reepjes op tafel in schaaltjes. Laat ieder zijn of haar eigen spring rolls maken.

Haal een rijstvel door het warme water, zodat het hele rijstvel nat is. Leg op een groot bord, maar zorg dat er nog een randje uitsteekt. Leg verschillende groenten, wat glasnoedels, kruiden en wat vlees of omelet net iets boven het midden van het rijstvel. Zorg dat je ongeveer 4 of 5 cm van de rand blijft.

Vouw de zijkanten naar binnen en vouw de onderkant over de vulling heen en stop die íets onder de vulling. Rol de springrol zo strak mogelijk op. Het rijstvel zal aan elkaar kleven en dicht blijven zitten.

Dat strak oprollen is even een handigheidje. Je zult merken dat het na verloop van tijd steeds makkelijker gaat. Er zijn twee dingen waar je op moet letten. Het rijstvel is best elastisch, maar pas op dat je niet teveel vulling gebruikt, dan kan de springroll tijdens het oprollen open scheuren. Leg de reepjes komkommer, wortel, bos-ui en mango zoveel mogelijk in één richting, zodat je niet een gaatje “prikt” in het rijstvel als je ‘m op gaat rollen.

Je eet de springrol gewoon vanaf één van beide kanten. Schep er lekker wat zoete chilisaus of pindasaus over, of dip ín die sauzen. Voor de foto heb ik de springroll even opengesneden, zodat je de vulling goed kunt zien, maar dat doe je normaal dus niet tijdens het eten.

Is het geen plaatje? Ik vind ze zo lekker kleurrijk! En bij elke hap een explosie van smaken en texturen.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Zelfgemaakte loempia’s

Loempiataart

Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

Dürüm met omelet en spitskool

Burrito’s

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoendressing

Tuna melt pancake

Roti met kip-kerrie

Hippiesoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *