Bietenschotel

door | 15 mrt 2023 | avondeten, Hollands, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, rund, snel, varken, vlees

Misschien is dit wel not done als foodblogger: aardappelpuree uit een zakje gebruiken? Maar ja, ik ben ook maar een gewone huis-tuin-en-keuken-kok, die het zichzelf op een doordeweekse avond wel eens lekker makkelijk wil maken. Als we aardappelpuree bij een AVG’tje eten, of door een stamppot, dan maak ik het liever zelf, maar op een ovenschotel vind ik het eerlijk gezegd niet zoveel uitmaken. En dan is zo’n zakje pureepoeder -en zéker die voor ovenschotels, die je met koud water aan kunt maken- wél zo makkelijk. Mocht je nou echt hártstikke tegen pakjes en zakjes zijn, of als je zin hebt om lekker te kokkerellen, maak dan de puree gewoon lekker zelf. Maar als je weinig tijd hebt, of energie, of zin: maak het jezelf maar gemakkelijk, hoor. Doe ik ook…
Deze ovenschotel met bietjes en gehakt is niet alleen lekker makkelijk, hij is ook nog eens hartstikke lekker. Het zijn eenvoudige smaken, maar die combineren héérlijk: bietjes met ui en karwijzaad en gehakt met champignons en mosterd! Puree met een lekker krokant laagje erop en smullen maar.

Ingrediënten
1 pond gehakt (rundergehakt of half-om-half)
1 pond voorgekookte bieten (vacuum-pak)
2 uien
200 gram champignons
1 theelepel mosterd
1 eetlepel karwijzaad
4 theelepels bouillonpoeder (groentebouillon)
1 eetlepel bloem
30 gram boter
1-2 eetlepels paneermeel
een paar takjes platte peterselie
1 zakje instant aardappelpuree voor ovenschotels
zout, peper, olie

Bereiding
Giet de bieten af, maar vang het vocht op. Snij de bieten in blokjes.
Pel en snipper de uien. Verhit een eetlepel olie in een braadpan en fruit daarin de ui licht aan. Roer, als de ui glazig is, de bloem erdoor. Giet er 100 ml heet water bij, en een paar eetlepels van het bietenvocht.
Roer de bietenblokjes en het karwijzaad en laat even zachtjes door pruttelen.

Verhit wat olie in een andere braadpan en bak daarin het gehakt rul. Snij intussen de champignons in plakjes. Als het gehakt gaar is, bak dan de champignons met het gehakt mee. Roer de mosterd erdoor en laat het vocht inkoken. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een ovenschaal in en doe daar het bietenmengsel in. Verdeel daar het gehaktmengsel over.
Maak de aardappelpuree aan, volgens de aanwijzing op de verpakking. Verdeel de puree gelijkmatig over het gehaktmengsel en strijk glad met de volle kant van een eetlepel. Strooi er wat paneermeel over en verdeel daar wat kleine stukjes boter over.

Bak het gerecht 30-40 minuten in de voorverwamde oven, tot het goudbruin is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bietenquiche

Bieten-kikkererwtencurry van de bakplaat

Bietjesstamppot met uien-jus en een schnitzel

Aardappels, schnitzel, bietjes en sla

Ovenschotel met wildgehakt en pastinaakpuree

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *