Ovenschotel met wildgehakt en pastinaakpuree

door | 28 feb 2023 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, vlees

Toen ik laatst online vlees bestelde, was het wildgehakt in de aanbieding. Het wildseizoen zal wel voorbij zijn, ofzo. Ik wist niet zeker of we het lekker zouden vinden, of het bijvoorbeeld niet te sterk van smaak zou zijn, maar nu het in de aanbieding was, leek het me een goed idee om het eens te proberen. Het werd diepgevroren bezorgd, dus het ging rechtstreeks de vriezer in. En ik kon op mijn gemak uitzoeken wat ik ermee zou maken. De meeste recepten die ik online vond, met wildgehakt, waren jachtschotels. Ik heb voor deze cottage pie met pastinaak puree gekozen, een recept van Libelle. En het was súper lekker!
Edwin en Free vonden het ook lekker. Al heb ik ze -eerlijk gezegd- voor de zekerheid niet van tevoren verteld dat het gehakt van hert en wild zwijn was. Ik was bang dat ze het dan niet meer zouden lusten. Mocht je nou geen wildgehakt willen eten of het niet lusten, of als je het gewoon niet kunt kopen (omdat het bijvoorbeeld niet het seizoen is): je kunt deze schotel natuurlijk ook met gewoon runder- of varkensgehakt maken, hè?

Ingrediënten
500 gram wildgehakt
6 pastinaken
3 aardappelen
3 rode uien
1 fles kasteelbier (330 ml, donker)
1 bouillontablet (runderbouillon)
1 laurierblad
2 tenen knoflook
4 takjes tijm
1 eetlepel paneermeel
een klontje boter (ongeveer 30 gram)
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Pel en snipper de uien. Pel de knoflooktenen en snij ze fijn. Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en bak daarin het wildgehakt rul.
Schep het gehakt uit de pan en hou even apart. Doe de gesnipperde ui en de knoflook in het bakvet/-vocht van het gehakt en stoof de ui zacht. Laat het vocht inkoken en voeg dan het gehakt weer toe, met het blaadje laurier, de takjes tijm, en het bier. Verkruimel de bouillontablet erboven.
Laat inkoken tot bijna al het vocht is verdampt. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Haal het laurierblaadje en de tijm-takjes eruit.

Schil de aardappelen en snij ze in niet te grote stukken. Schil de pastinaken en snij ze in stukken. Doe de aardappel en pastinaak samen in een pan, vul met water tot ze onder staan en breng aan de kook. Kook tot zowel de pastinaak als de aardappel zacht zijn. Giet af, maar vang wat van het kookvocht op. Doe de helft van de boter bij de aardappelen en pastinaak en stamp fijn met een puree-stamper. Breng op smaak met zout en peper. Als de puree te dik is kun je ‘m eventueel een beetje verdunnen met wat van het kookvocht.

Vet een ovenschaal (of twee kleinere ovenschalen) in met wat olie. Verdeel het gehaktmengsel over de bodem van de schaal (of schalen). Verdeel daar de puree over en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Bestrooi met wat paneermeel en leg er wat kleine stukjes boter op.

Zet een half uur in de oven tot het paneermeel mooi bruin is.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Ovenschotel met witte kool, paprika en shoarma

Beef and Guinness hotpot

Lekker luie bloemkoolschotel

Witlofovenschotel met gehakt en groentesaus

Wittekoolschotel met gehakt en kaas

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Mac ‘n Cheese met pastinaak en prei

Sukadelapjes met pastinaak en zilveruitjes

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *