Wittekoolschotel met gehakt en kaas

door | 22 jan 2021 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, rund, saus, varken, vlees

Ik had op internet twee recepten voor koolschotel met kaas gevonden. De ingrediënten in grote lijnen hetzelfde: bij beide gehakt rullen, kool koken, aardappel puree maken en een bechamel-kaassaus maken. Maar bij de ene ging de kaassaus door de gekookte kool (of eigenlijk: de kool door de kaassaus) en bij de andere de kaassaus als toplaag óp de puree. Ik heb even zitten dubben en ik heb voor én-én gekozen: kaassaus door de kool én kaassaus over de puree. Én geraspte kaas door de puree. Én geraspte kaas over de kaassaus.
Meestal breng ik de de kool op smaak met kerrie, maar met kaas in plaats van kerrie was ook hartstikke lekker. Aanrader!

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
1 witte kool
1 kilo aardappelen
500 gram half-om-half gehakt
50 gram bloem
50 gram boter
200 gram geraspte kaas (belegen)
150 gram geraspte cheddar kaas
nootmuskaat, zout, peper
olie om in te vetten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe het gehakt in een wokpan en zet op halfhoog vuur. Bak het gehakt rul. Neem de pan van het vuur als het gehakt gaar is. Breng op smaak met zout en peper.

Schil de aardappelen en snij in stukken. Kook de aardappelen gaar in ruim water met een beetje zout. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn (even in prikken!). Stamp de aardappelen met een pureestamper fijn.

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool in kwarten, verwijder de harde stronk en snij in reepjes. Doe kool in een pan en doe er zoveel water bij dat de kool (ruim) onder staat. Strooi er wat zout bij en kook de kool gaar. Giet de kool af en vang het kookvocht op. Spoel dan de kool na met koud water en giet -uiteraard- weer af.

Smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, roer dan de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje van het kookvocht van de kool bij. Roer goed door tot dat is opgenomen en giet er dan steeds wat meer kookvocht bij tot je een mooie gladde saus hebt. Je hebt ongeveer een halve liter nodig. Rasp er wat nootmuskaat over (ongeveer een 1/2 theelepel). Breng de saus al roerend aan de kook. Neem dan de pan van het vuur en roer er 1/3 van de geraspte kaas door. Giet driekwart van saus bij de kool. Bewaar de rest van de kaassaus voor óp de aardappel-puree.

Vet een grote ovenschaal in met wat olie. Doe het kool-mengsel onderin de ovenschaal. Verdeel daar het rulgebakken gehakt over.

Roer er 1/3 van de geraspte belegen kaas en 1/2 van de geraspte kaas door.

Verdeel het aardappelpuree over het gehakt en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Giet de resterende kaassaus over de aardappelpuree en strooi daar de rest van de geraspte kaas en cheddarkaas over.

Zet de ovenschaal 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en lichtbruin is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Langedijker koolschotel

Vegan Langedijker koolschotel

Spitskoolschotel

Wittekoolstamppot met blauwe bessen

Wittekoolschotel met braadworst en krieltjes

Stamppot kapsalon

Langedijker koolstamppot

Gestoofde witte kool met een lekkerbekje

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *