Mac ’n Cheese met pastinaak en prei

door | 10 jan 2022 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, kids, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Zo, de eerste schooldag na de kerstvakantie zit er weer op. Eerlijk gezegd ben ik er niet echt gerust op, dat Edwin en Free weer naar school gaan, nu, terwijl het aantal corona-besmettingen zo hard stijgt. Maar ja, ik kan ze moeilijk nog weken thuishouden? Ik vind het wel een geruststelling van Edwin en Lone hun booster hebben gehad. En we doen trouw (minstens) twee keer in de week een zelf-test. Maar daar voorkom je niet mee dat je besmet kunt worden, natuurlijk.
Het was wel weer lekker rustig, met thuiswerken, zo zonder gezin om me heen. Het was wel heel gezellig hoor, om het hele spul in de kerstvakantie thuis te hebben. Net of je in een kantoor-tuin zit. Het grootste deel van de ochtend had ik meestal het rijk alleen, want zij konden lekker uitslapen, natuurlijk. Maar toch: weer terug in het “gewone” ritme is ook wel weer lekker. Gewone tussen aanhalingstekens, want het is niet het oude gewoon, natuurlijk.
Vanavond aten we deze macaroni ovenschotel: Mac & Cheese. Dat wilde Free graag (weer) eens eten. Ik heb het gecombineerd met prei en pastinaak, zodat we toch ook wel onze groenten binnen zouden krijgen. Prei door de saus en pastinaak in stukjes door de macaroni.
Het viel goed in de smaak! De hoeveelheid was, ondanks twee keer opscheppen, heel erg ruim voor ons drieën. We hadden nog een halve ovenschaal over. Lekker voor morgen!

Ingrediënten (voor 6 personen)
500 gram volkoren macaroni
8 dl melk
200 gram geraspte kaas
50 gram geraspte Emmentaler
400 gram prei (gesneden)
3 pastinaken
4 tenen knoflook
50 gram boter
3 eetlepels bloem
1-2 eetlepels paneermeel
1 eetlepel gehakte amandelen
peper, zout, olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de pastinaken met een dunschiller en snij ze in stukjes.
Smelt de boter in een braadpan en bak daarin zachtjes de prei aan. Pel de tenen knoflook en pers ze uit boven de pan. Laat de prei en knoflook onder af en toe roeren in ongeveer tien minuten gaar worden.
Kook intussen de macaroni en de pastinaak gaar in een flinke pan kokend water met zout. Giet af en zet opzij.

Strooi de bloem over de prei en roer er goed doorheen. Voeg dan, beetje bij beetje wat melk toe en roer goed door. Nadat je ongeveer de helft van de melk hebt toegevoegd kun je de rest er ook zo bij gieten. Blijf roeren tot de saus gebonden is en laat een paar minuten doorkoken. Neem dan de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. Roer dan alle geraspte Emmentaler en ongeveer 3/4 van de gewone geraspte kaas door de saus. Doe de gekookte macaroni met pastinaak bij de saus in de pan en roer goed door. Proef even en breng op smaak met peper en zout.

Vet een grote ovenschaal in met wat olijfolie en doe het mac ’n cheese mengsel in de ovenschaal. Druk een beetje aan en strooi er dan wat paneermeel en daarna de rest van de geraspte kaas over heen. Strooi er tot slot de gehakte amandelen over.

Zet de ovenschaal 30-40 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mac ’n cheese met gegrilde paprika en geitenkaas

Groene Mac&Cheese

Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen

Macaronischotel met bloemkool en kaasfondue

Witlof en macaroni ovenschotel met ham, kaas en ei

Macaroni met bloemkoolrijst en zalm

Macaroni-ovenschotel met kip, courgette, snoeptomaatjes en mozzarella

One-pot fusilli met broccoli en kaas uit de hooikist

Preisoep met pastinaak en kerrie

Kipcurry met zoete aardappel én curry met pompoen en pastinaak

Pastinaakrisotto met prosciutto-roosjes

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

2 Reacties

 1. Mevrouw Niekje

  Lekker zo’n ‘pasta bake’! Je kan er al je restjes in verwerken. Ik heb het al lang niet gemaakt maar nu wel weer op het idee gebracht. Kan ik goed op zondag al klaarmaken en dan hoeft ie alleen maar in de oven gezet op maandag! Ik ben zo blij dat de scholen weer open zijn, nu het mbo nog… ik gaf gisteren weer online les en dat is helemaal niet leuk, niet voor mij, niet voor de studenten. En op school les is ook stukken beter voor ze! Fijne dag!

  Antwoord
  • Elleny

   Hai! Nou, Inmiddels zijn alle scholen weer open, dus jouw mbo vast ook weer. Ik hoop dat het allemaal goed gaat en dat er niet te veel besmettingen zullen zijn waardoor de boel weer dicht gaat. Hier so far so good, in ieder geval. 🙂
   groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *