Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen

door | 14 mrt 2021 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Gisteravond heb ik samen met Free deze “Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen” gemaakt. Een recept uit het kookboek “Koken als een Chef” van Gordon Ramsay. Free vindt koken op ’t moment erg leuk, en dus heb ik bedacht dat we wel wat vaker samen kunnen koken. En omdat hij Gordon Ramsay heel leuk vindt, koken we uit zijn kookboek. Hij mocht een recept kiezen. Het werd deze “Gratin van macaroni en bloemkool met drie kazen”. Dat is eigenlijk gewoon de Chef’s versie van “Mac ’n Cheese”. Het recept staat in het hoofdstuk “Basisvaardigheden” en draait om het maken van een mooie gladde, romige saus van een roux. Het was heel gezellig om lekker samen te kokkerellen. En we waren samen apetrots op het resultaat!
Gordon Ramsay gebruikt in zijn recept drie Engelse kazen: Cheddar, Lancashire en Cheshire kaas. Cheddar hebben ze wel in de supermarkt, maar die andere twee kon ik niet bestellen bij mijn boodschappen dus heb ik voor geitenkaas en Gruyere gekozen.
Ik heb de hoeveelheden iets vermeerderd (oorspronkelijke hoeveelheid keer anderhalf), zodat ik twee ovenschalen kon maken. De grootste van de twee ovenschalen hebben we op, de ander heb ik in porties ingevroren om mee te geven met dochterlief.

Ingrediënten (ongeveer 6 personen)
2 bloemkolen
450 gram macaroni
100 gram boter
6 eetlepels bloem
2 eetlepels mosterdpoeder
1 liter volle melk
1/2 theelepel cayennepeper
150 gram geraspte cheddar kaas
150 gram geraspte geitenkaas
150 gram geraspte Gruyere
5 eetlepels paneermeel
1 theelepel tijm
zout, olijfolie

Bereiding
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Verdeel de bloemkolen in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Schep de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een grote kom met koud water. Kook vervolgens de macaroni gaar in het kookwater van de bloemkool. Als de macaroni gaar is, giet ‘m dan af en spoel na met koud water en laat even uitlekken in een vergiet. Roer de macaroni en de bloemkool door elkaar met een klontje boter.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt (in de pan waar je net de bloemkool en de macaroni hebt gekookt) de rest van de boter. Roer de bloem en de mosterdpoeder erdoor, tot een roux. Laat het bloem-boter mengsel een minuutje garen en giet dan beetje-bij-beetje onder continue roeren de melk erbij. Blijf roeren en steeds meer melk toevoegen tot je alle melk hebt toegevoegd en je een mooie gladde saus hebt. Breng de saus op smaak met zout en de cayennepeper.

Roer in een kom de 3 soorten kaas door elkaar. Roer de helft van de kaas door de saus. Roer goed tot de kaas helemaal gesmolten is.

Voeg dan de macaroni en de bloemkool toe en roer alles goed door. Vet twee ovenschalen in met olijfolie. Verdeel het macaroni-bloemkool-mengsel over de twee ovenschalen. Meng de rest van de kaas met de paneermeel en de tijm.

Strooi het kaas-paneermeel-mengsel over de twee schalen.

Zet de ovenschalen 15 tot 20 minuten in de oven, tot ze een lekker goudbruin en krokant korstje hebben.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bloemkool, macaroni en kaas

Groene Mac&Cheese

Witlof en macaroni ovenschotel met ham, kaas en ei

Mac ‘n Cheese met gegrilde paprika en geitenkaas

Bloemkool lasagne

Macaronischotel met bloemkool en kaasfondue

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *