Witlof en macaroni ovenschotel met ham, kaas en ei

door | 20 okt 2020 | avondeten, eenpansgerecht, Hollands, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, varken, vlees

Vanavond kreeg ik de uitslag van mijn coronatest: gelukkig negatief! Gelukkig, maar, want als we minstens twee weken lang de deur niet uit zouden mogen, dan zou ik boodschappen-technisch tóch een probleem hebben. Álle boodschappen-bezorg-momenten zijn uitverkocht. Eigenlijk zou de GGD een x-aantal bezorg-momenten moeten reserveren. Dat als je positief blijkt te zijn, dat je dan een gereserveerd online boodschappen-moment kunt claimen. Zodat je de eerste week dus écht niet het huis uit hoeft. Gewoon maar een ideetje.
Maar het maakt het een stuk makkelijker dat ik niet besmet ben met corona. Free kan gewoon afspreken met vriendjes (én met klasgenoten voor een huiswerk-opdracht…). En Lone kan morgen na haar online colleges weer naar Enschede voor haar practicum, op donderdag.
Deze ovenschotel aten we gisteren. Edwin, Free en ik aten de witlof mét ham. Voor Lone had ik een aparte ovenschaal gemaakt zonder de ham. Dit idee van macaroni met witlof en ham en kaas gaat al heel lang terug, naar toen ik op kamers woonde als student. Ik at meestal macaroni, want aardappels schillen en koken vond ik véél te veel werk. Macaroni is veel makkelijker. En op een gegeven moment kwam ik erachter dat je de groenten gewoon mee kon koken met de macaroni. En dat als macaroni met ham en kaas lekker was, en witlof met ham en kaas ook, dat macaroni met witlof en ham en kaas dus vast ook wel lekker zou zijn. Alleen had ik toen nog geen oven, dus roerde ik het gewoon door elkaar.

Ingrediënten
8 stronken witlof
400 gram macaroni
5 eieren
200 gram geraspte kaas
6-8 plakken ham
100 gram feta
een paar takjes peterselie
50 gram boter
50 gram bloem
1/2 liter melk
nootmuskaat
een paar eetlepels broodkruim
zout, peper, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet alvast een grote pan met water op, om dadelijk de pasta in te koken.
Snij een klein stukje van het stronkje van de witlof. Doe de stronken witlof in grote pan. Vul met water, voeg wat zout toe en doe de stronken witlof erin. Breng aan de kook. Als het water kookt, voeg dan de macaroni toe. Roer de macaroni even los.
Als de witlof gaar is, neem ze dan uit de pan en laat de stronken uitlekken in een vergiet. Giet de macaroni af. Laat iets afkoelen.

Als de macaroni is afgekoeld, verkruimel de feta erboven. Knip de peterselie erboven fijn. Breek twee van de eieren erboven. Splits 3 eieren en voeg de drie eiwitten toe aan de macaroni en roer alles goed door elkaar. Hou de eierdooiers even apart, die gaan dadelijk door de bechamelsaus. Strooi er wat zout en peper over en roer goed door.

Rol de stronkjes witlof elk in een plak ham. Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Hou een klein stukje boter apart (ongeveer een eetlepel) en smelt de rest van de boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is roer dan de bloem erdoor met een garde. Bak het bloem-boter-mengsel even kort aan en giet er dan beetje-bij-beetje de melk bij. Roer goed door en voeg dan steeds meer melk toe tot alle melk erdoor geroerd is en je een dunne, gladde saus hebt. Blijf goed roeren terwijl je de saus verwarmt. Neem de pan van het vuur als de saus dikker wordt. Voeg zout en peper toe en rasp er flink wat nootmuskaat over. Roer de 3 eierdooiers door de saus. Voeg ongeveer de helft van de geraspte kaas toe en roer tot de kaas gesmolten is. Neem dan de pan van het vuur.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en doe het macaroni-mengsel in de schaal. Leg de ham-witlof-rolletjes op de macaroni. Duw ze iets in de macaroni.

Voor Lone, die vegetarisch is, heb ik een kleine ovenschaal gemaakt zonder de ham. Verder ’t zelfde recept.

Roer de bechamel-kaassaus nog even goed door en giet die over de ovenschotel. Strooi er wat broodkruim over en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Verdeel de apartgehouden boter in kleine plukjes over de geraspte kaas.

Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas mooi goudbruin is.

Snij de ovenschotel aan, tussen de witlof-rolletjes door en schep op een bord.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Pasta-ovenschotel met aubergine, spinazie en tomaat

Pasta-ovenschotel met spinazie en bechamelsaus

Tortellini-spinazie ovenschotel

Bloemkool, macaroni en kaas

Macaroni-ovenschotel met kip, courgette, snoeptomaatjes en mozzarella

Groene Mac&Cheese

Pasta-ovenschotel met asperges en zalm

Pasta-ovenschotel met spinazie en béchamelsaus

Freddie’s ovenschotel met pasta en tonijn

Lof – witlofovenschotel met kerrie en aardappelschijfjes

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Witloftaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *