Pastinaakrisotto met prosciutto-roosjes

door | 29 nov 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, varken, vlees

Het weekend zit er alweer op… Dochterlief zit alweer in Enschede, op haar studentenkamer. We aten vanavond deze pastinaak risotto met prosciutto roosjes. Lone uitaard zonder de prosciutto, omdat ze vegetarisch is. Ik had een flinke pan gemaakt (goed voor wel 5-6 personen) en heb haar twee porties meegegeven naar Enschede. Met een zakje geraspte kaas en paprika’s. Kan ze lekker paprika’s gevuld met risotto uit de oven eten.
Het idee voor risotto met pastinaak en Italiaanse kruiden vond ik op de website van AH. Sinds een paar weken laat ik mijn boodschappen bezorgen en ik heb nu ontdekt dat je de ingrediënten van de recepten van AH met één klik in je digitale winkelwagentje kunt stoppen. Hártstikke handig! Dat bezorgen van de boodschappen bevalt me prima. Ik vond boodschappen doen eigenlijk altijd erg leuk (lekker inspiratie opdoen), maar ik liep niet echt meer op mijn gemak in de supermarkt, nu met Corona. Dus fijn dat dit kan.

Ingrediënten (5-6 personen)
4 pastinaken
4 winterpenen
1 ui
2 stengels bleekselderij
500 gram risottorijst
een paar takjes salie
een paar takjes rozemarijn
een paar takjes tijm
een paar takjes verse oregano
50 gram boter
250 ml witte wijn
3 bouillontabletten (paddestoelenbouillon)
90 gram geraspte Parmezaanse kaas
1,5 plak prosciutto ham per persoon
olijfolie

Bereiding
Schil de pastinaken en winterpenen met een dunschiller. Snij ze in blokjes. Breng een flinke pan water met wat zout aan de kook en kook de pastinaak en winterpeen in ruim 5 minuten gaar. Giet dan af en zet opzij.
Pel en snipper de ui. Was de stengels bleekselderij, snij ze in de lengte doormidden en snij in kleine stukjes. Rits de naaldjes van de takjes rozemarijn en en de blaadjes van de oregano. Hak deze fijn en doe bij de ui en bleekselderij. Rits de blaadjes van de tijm en doe die er ook bij.

Verhit de boter in een braadpan en fruit daarin de ui, bleekselderij en kruiden aan, tot de ui glazig wordt. Voeg dan de risottorijst toe en bak de rijst een paar minuten mee tot de korrels glazig zijn. Blijf al die tijd goed roeren.

Blus af met de wijn en blijf roeren tot de wijn grotendeels is opgenomen. Voeg dan, beetje bij beetje (ongeveer een kopje per keer) de bouillon toe. Blijf goed roeren tot de bouillon is opgenomen door de rijst en giet er dan nog wat bouillon bij. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is. Dit duurt een minuut of twintig.

Doe de gekookte blokjes pastinaak en winterpeen bij de risotto en roer goed door. Neem de pan van het vuur en roer de geraspte parmezaanse kaas erdoor. Laat de risotto een paar minuten rusten.

Verhit in die tijd een scheutje olie in een kleine koekenpan en frituur de salieblaadjes tot ze knapperig zijn. Neem dan het pannetje van het vuur.
Snij de plakken prosciutto in de lengte doormidden. Vouw de plak doormidden tot je een smalle dubbele strook hebt en rol die op tot de vorm van rozenknopjes.

Schep een flinke schep pastinaakrisotto op een bord. Leg er een paar krokante salieblaadjes op en leg er drie prosciutto-roosjes op. Steek er nog een paar kleine takjes tijm tussen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Risotto met pompoen en bitterkoekjes

Schorseneren-knolselderij risotto

Risotto met paddestoelen

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie

Pastinaak-hutspot met vegetarische shoarmareepjes

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Korma curry met pompoen en pastinaak

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *