Hebben jullie al gehoord van de #berenjacht? Dat een heleboel mensen een knuffelbeer voor hun raam zetten, voor als ouders met peuters aan de wandel gaan? Dan gaan ze op “berenjacht”. Wij hebben 2 kika-beren voor het raam zitten. En die doen elke dag wat anders. De eerste dag deden ze niks. Daarna zaten ze met een paar rollen wc-papier, daarna met een molecuul-model, daarna met game-controllers en vandaag met een Pinkeltje boek. Eens kijken of het lukt om ze elke dag iets anders te laten doen, in deze thuisblijf-periode. Ze gaan uiteraard ook nog een dagje “koken”.

Dit risottorecept heb ik uit de Metro. Je weet wel, dat gratis krantje in de trein. Collega’s nemen altijd een stapeltje van die krantjes mee naar ’t werk. Ik check altijd even wat “het recept” is en als het er lekker uitziet, dan scheur ik ‘m uit. Ik weet niet precies van wanneer dit recept is, maar de combi van pompoen en bitterkoekjes leek me wel wat. En het is dus inderdaad een gewéldige combi.
Ik dacht dat ik nog risottorijst in huis had, maar dat had ik mis. Daarom heb ik gewone witte rijst gebruikt. Ging ook prima, hoor! Maar als je wél risottorijst in huis hebt, dan zou ik lekker díe gebruiken.

Ingrediënten
1 flespompoen
300 gram rijst
2 sjalotten
1 solobol knoflook
1 glas witte wijn
2 bouillontabletten (groentebouillon)
1 theelepel gedroogde salie
10 bitterkoekjes
1/2 citroen
100 gram Grana Padano
olijfolie
zout & peper

Bereiding
Kook 1 liter water en los daarin de bouillontabletten op.
Schil de pompoen met een dunschiller. Snij de pompoen doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in blokjes. Doe pompoenblokjes in een pan en doe er zoveel water bij dat ze onder staan. Voeg wat zout toe, en breng aan de kook. Laat met deksel op de pan in ongeveer 10 minuten gaar koken. Giet dan af, maar vang het kookvocht op.

Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Verhit scheut olijfolie in een braadpan (of een wokpan) en fruit daarin de ui en knoflook aan.  Als de sjalot mooi zacht is, na ongeveer 10 minuten, voeg dan de rijst toe. Roer goed door en bak de rijst mee met de sjalotten, tot de korrels mooi glazig zijn. Strooi de salie er over en blus af met de wijn. Als de wijn is opgenomen, voeg dan een scheutje van de bouillon toe. Roer totdat de bouillon is opgenomen en voeg dan meer bouillon toe. Herhaal dit tot de bouillon op is. Dit duurt waarschijnlijk een minuut of 20.

Pureer nu de pompoenblokjes met een beetje kookvocht in de blender. Roer de pompoenpuree door de rijst.

Pers de halve citroen uit en roer dat door de rijst. Roer vervolgens 3/4 van de Grana Padano door de rijst. Proef de risotto en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.

Knip of snij de bitterkoekjes in stukjes.
Schep de risotto op een bord en knip een strooi er wat stukjes bitterkoekjes over. Strooi er daarna wat grana padano over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Schorseneren-knolselderij risotto

Risotto met paddestoelen

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Risotto met pompoen

Risotto van parelcouscous met artisjok

Aspergerisotto

Risotto met kip en doperwten

Groenterisotto met knolselderij en salie