Kipcurry met zoete aardappel én curry met pompoen en pastinaak

door | 18 okt 2021 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kip, recept, rijst, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Gisteren kwamen mijn broer en moeder op gezellig op bezoek. Ze bleven gezellig mee eten. Maar broerlief vroeg wel of ik iets koolhydraat-arms kon maken, want hij is erg met zijn gewicht en gezondheid bezig. Het werd curry. Curry met kip en zoete aardappel. En als vegetarische variant heb ik een pompoen-pastinaak curry gemaakt. Het is súper makkelijk om verschillende varianten te maken, want de basis is hetzelfde. Sterker nog: die maak ik in één pan. Daarna verdeel ik die basis over twee pannen en voeg aan beide pannen een andere vulling toe: kip en zoete aardappel in de ene pan, pompoen en pastinaak in de andere. Ik heb er zowel gewone rijst als bloemkoolrijst bij gemaakt. Bloemkoolrijst als koolhydraat-arme optie. Voor erbij had ik nog een kochumber van groene paprika, tomaat, ui en koriander en een salade van komkommer, mango en mango-chutney. Het was heerlijk! Qua hoeveelheid was dit voor ongeveer 8 personen. Ik had nog een portie vegetarische curry over, die heb ik in de vriezer gedaan voor dochterlief. En de portie kip-curry die over was heb ik met mam mee gegeven.

Ingrediënten pompoen-pastinaak curry
1 flespompoen
1 pastinaak
2 uien
een stukje gember (ongeveer 2 cm)
4 tenen knoflook
2 eetlepels milde curry pasta
1 blik tomatenblokjes
1 pakje kokosmelk
een paar takjes koriander
Rijst en/of bloemkoolrijst

Bereiding
Als je gewone rijst (niet bloemkool-rijst, bedoel ik) gebruikt: kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. De bloemkoolrijst moet je pas als allerlaatste koken.
Maak de pompoen schoon: schil de pompoen, snij doormidden en verwijder de pitten en draden uit het binnenste en snij het vruchtvlees in blokjes. Schil de pastinaak en snij in blokjes.
Pel de uien en snij ze in ringen. [als je beide curries maakt: doe ook meteen die van de andere curry!] Schil de gember en snij fijn. Pel de knoflook en snij die ook fijn. Giet een paar eetlepels olie in een wokpan of braadpan en bak daarin op een heel zacht pitje, lekker langzaam, de uien aan tot ze zacht zijn. Bak dan een paar minuten de knoflook en gember mee. Voeg de curry pasta toe en roer die goed door het uienmengsel heen en bak even aan.
Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe. Roer goed door en breng zachtjes aan de kook. [Als je beide curries maakt: verdeel deze basis-curry over twee pannen]

Voeg de pompoen- en pastinaakblokjes toe. Roer goed door en laat met de deksel op de pan gaar stoven. Om gas te besparen kun je de curry warm ingepakt verder laten garen onder ’t dekbed. Ideaal, kan het ook niet aanbranden! Breng, als de pompoen en pastinaak gaar zijn, de curry op smaak met zout en peper.

Schep wat rijst op en daarnaast de curry.
Eet smakelijk!

Ingrediënten kipcurry met zoete aardappel
1 kilo kip-filet
1 zakje zoete aardappelblokjes (400 gram)
4 uien
1 stukje gember (ongeveer 2 cm)
4 tenen knoflook
2 eetlepels milde curry pasta
1 blik tomatenblokjes
1 pakje kokosmelk
een paar takjes koriander
peper, zout, olie
bloemkoolrijst en/of gewone rijst

Bereiding
Kook de (gewone) rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
[Als je beide curries maakt: ga verder vanaf het punt dat je de basis-curry over twee pannen hebt verdeeld.] Pel de uien en snij ze in ringen. Schil de gember en snij fijn. Pel de knoflook en snij die ook fijn. Giet een paar eetlepels olie in een wokpan of braadpan en bak daarin op een heel zacht pitje, lekker langzaam, de uien aan tot ze zacht zijn. Bak dan een paar minuten de knoflook en gember mee. Voeg de curry pasta toe en roer die goed door het uienmengsel heen en bak even aan. Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe. Roer goed door en breng zachtjes aan de kook.

Snij (of knip – ik vind knippen veel makkelijker) de kipfilets in stukjes. Voeg de kipfiletblokjes en de zoete aardappel toe aan de pan. Roer goed door en laat dan met de deksel op de pan gaar stoven.

Als de zoete aardappel en de kip gaar zijn, breng dan de curry op smaak met zout en peper. Strooi er als garnering nog wat korianderblaadjes over.
Kook de bloemkoolrijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Curry van eieren en erwten

Curry met noten en gedroogd fruit

Curry met linzen en ovengroenten

Jackfruit-curry met macadamianoten

Indiase butter chicken

Kip-curry met aubergine

Kipcurry met rode grapefruit

Spruiten in kokosmelk

Jamie’s “Butter Chicken”

Korma curry met pompoen en pastinaak

Kikkererwtencurry

Lamscurry met pruimen

Tikka masala met pompoen en kikkererwten

Runderstoof met abrikozen

Groentecurry

Cauliflower gashi (bloemkool-aardappel curry)

2 Reacties

 1. Mevrouw Niekje

  Hoi, wat een tafel vol lekkers zeg!! Ik krijg meteen zin en inspiratie!

  Antwoord
  • Elleny

   Wat leuk om te horen! Ja, ik vind Indiaas koken echt heerlijk! De ene keer van scratch, de andere keer lekker makkelijk met een curry-pasta. En met zo’n basis curry van ui, curry-pasta, tomaat en kokosmelk kun je alle kanten op. Veel kook-plezier, alvast!
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *