Jackfruit-curry met macadamianoten

door | 6 jul 2021 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, saus, vegan, vegetarisch

Veel aan mijn hoofd, vandaag, maar gelukkig had ik een lekker makkelijke maaltijd op het programma. Met eigenlijk allemaal ingrediënten uit mijn voorraadkast. Sinds ik de voorraadkast heb opgeruimd weet ik weer precies wat ik nog in huis heb en kan ik het een beetje inplannen in ons menu. Vandaag: rijst (ik heb alle restjes bij elkaar in een pot gedaan), kokosmelk, tomatenpuree en een blik jackfruit. Nog een bakje macadamianoten erbij: had ik ook nog in huis. Het ruimt lekker op, want ik wil de voorraadkast een beetje leeg (of in ieder geval leger) eten. En het was nog hartstikke lekker ook! Én lekker makkelijk. De rijst was een try-out: meestal kook ik rijst in mijn rijstkoker, maar die is praktisch versleten en ik denk erover om geen nieuwe te kopen. En dus heb ik de rijst op de gouwe ouwe manier gekookt: verder laten garen in ons bed. De curry heeft lekker lang op een laag pitje staan sudderen, terwijl Edwin en ik naar een afspraak moesten. Je hóeft ‘m niet zo lang op te laten staan, hoor, maar het kan geen kwaad. En het was handig dat het wél kon. En fijn dat het eten meteen klaar was toen we weer thuis kwamen.

Ingrediënten
300 gram rijst
1 blik jackfruit
1 blik kokosmelk
1 groot blik tomatenpuree
3 uien
2 tenen knoflook
3 eetlepels mango-chutney
1 flinke eetlepel kerriepoeder
150 gram macadamianoten (ongezouten)
2 eetlepels olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Spoel de rijst goed af, tot het spoelwater (redelijk) helder blijft. Doe de rijst met anderhalf keer het volume (1,5 kopje water op 1 kopje rijst) in de pan. Breng aan de kook en laat 5 minuten flink doorkoken. Doe dan de deksel op de pan en zet weg onder een dekbed of deken. Laat minstens een half uur nagaren.

Pel en snipper de uien. Verhit de olijfolie in een wokpan en bak daarin op de ui tot hij glazig is. Pers de knoflook boven de pan uit en roer goed door. Roer de kerriepoeder en de tomatenpuree door de ui en bak even kort mee.

Giet dan de kokosmelk erbij en roer tot een dikke saus hebt. Voeg de mangochutney en roer die goed door de saus.

Snij de jackfruit in kleinere stukjes en roer die door de saus. Breng aan de kook en laat dan met de deksel op de pan op een laag pitje sudderen. Tot het etenstijd is.

Schep wat rijst op een bord en schep daar wat jackfruit-curry over. Strooi er nog een handje macadamianoten over.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Lekker snelle bloemkoolcurry

Curry met aardappel, kikkererwten en boerenkool

Spruitencurry met pulled oats en feta

Kikkererwtencurry

Korma curry met pompoen en pastinaak

Tarkari – Auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

Linzencurry

Thaise curry met Chinese kool, Jackfruit, rode paprika en cashewnoten

Groentecurry

Curry van eieren en erwten

2 Reacties

 1. Marianne

  Wat een ontdekking deze verrukkelijke pagina! Eindelijk “gewone” recepten, maar wel erg lekker. Als ik zo de meeste recepten tegenwoordig lees moet ik van allerhande exotische dingen in huis halen, waar ik in mijn eentje niet veel aan heb want ik maak de hoeveelheden natuurlijk nooit op. En ik ben zeker ook te oud allerhande nieuwe dingen te proberen. Alleen de Aziatische keuken ben ik gek op en op “gewoon Hollands”. Deze recepten geven me weer de moed om weer eens te gaan koken! Dank u wel. 🙂

  Antwoord
  • Elleny

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! Ik hou er wel van om nieuwe dingen uit te proberen, dus soms leef ik me uit met exotische of ingewikkelde recepten. Maar op andere dagen heb ik daar de tijd of de puf niet voor, hoor. Ik hoop dat je veel inspiratie uit mijn blog haalt!
   Alvast veel plezier met koken en eet smakelijk! 🙂
   groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *