Curry met aardappel, kikkererwten en boerenkool

door | 6 mrt 2021 | aardappel, avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, saus, vegan, vegetarisch

Wat een lekkere, relaxte, zonnige voorjaarsdag was het vandaag, zeg. Lekker uitgeslapen en een beetje in en om huis gerommeld. Omdat het zonnetje lekker scheen en mijn ramen er écht niet meer uit zagen, heb ik mijn ramen gelapt. Ik ben absoluut geen “Mien Poets”, integendeel zelfs (ik heb wel wat beters te doen), maar dit was me toch echt te gortig. Maar nu ziet het er weer lekker helder uit, als ik naar buiten kijk.
Deze vegan curry aten we gisteravond. Dochterlief is weer thuis voor het weekend, dus heb ik weer vegetarische gerechten op het menu staan. Manlief vond het niet zo, maar die moet niet piepen.
Het recept is het Allerhande-cover recept van deze maand. Ik heb het recept iets aangepast: ik had geen verse gember in huis, dus heb ik een paar bolletjes stemgember gebruikt. En in plaats van citroenrasp en -sap heb ik er een blik cherrytomaatjes door gedaan. Dat is wat subtieler dan citroen, maar toch zuur genoeg als tegenhanger voor de zoete kokosmelk. Als je geen cherrytomaten in blik kunt vinden, dan kun je ook gewoon andere tomaten in blik gebruiken, hoor. Of zelfs tomatenpuree. Voeg in dat laatste geval wel wat extra vocht toe. Ongeveer een blik (400 ml) zou genoeg moeten zijn.

Ingrediënten
1 kilo vastkokende aardappel
2 blikken kikkererwten (2 x 400 gram)
2 blikken kokosmelk
1 blik cherrytomaten (400 gram)
250 gram verse boerenkool (gesneden)
3 rode uien
4 bolletjes gem-gember
3 tenen knoflook
2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels gemalen komijn
1 bouillontablet (groentebouillon)
olie, zout, peper
optioneel: verse koriander

Bereiding
Pel en snipper 1 van de rode uien. Verhit een scheutje olie in een braadpan en fruit daarin de uitjes op een laag pitje aan. Laat ze echt even lekker lang zacht bakken tot ze lekker zacht zijn. Snij de gemberbolletjes en de knoflook fijn. Giet de kikkererwten af (van eventueel het vocht op om nog iets lekkers te maken). Spoel de kikkererwten even af en laat ze goed uitlekken in een vergiet.

Voeg de kikkererwten, gember, kurkuma, paprikapoeder, koriander en komijn toe de gefruite uitjes. Roer goed door en bak een paar minuten op middelhoog vuur. Schep ongeveer een kwart van de kikkererwten uit de pan en hou die apart.

Schil, terwijl de kikkererwten staan te bakken, de aardappelen en snijd ze in stukken. Voeg de tomaatjes in blik, kokosmelk, aardappelen en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat, onder af en toe roeren, de curry ongeveer 15-20 minuten op een laag pitje pruttelen tot de aardappelen gaar zijn.

Pel intussen de andere twee rode uien en snij ze in halve ringen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de uienringen op laag vuur aan, tot de ui lekker zacht is geworden en een beetje is gekarameliseerd. Snijd ondertussen de koriander grof.

Voeg dan de boerenkool aan de curry toe en kook die nog 5-10 minuten mee. Check even of je curry de juiste dikte heeft. Als je ‘m dikker wilt, stamp dan een deel van de kikkererwten en aardappelen fijn en roer dat door de saus. Als je de curry dunner wilt, voeg dan wat water toe. Proef de curry en breng op smaak met zout en peper.

Schep wat van de curry op een bord en schep er wat van de apart gehouden kikkererwten en de gekarameliseerde rode uienringen erop. Knip de koriander fijn en strooi die over de curry.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruiten in kokosmelk

“The Stew”

Curry met noten en gedroogd fruit

Linzencurry

Tikka Masala met bloemkool en paneer

Kikkererwtencurry

Curry van eieren en erwten

Bloemkool-aardappel curry

Groentecurry

Tarkari – Auberginecurry met linzen en cherrytomaatjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *