Indiase butter chicken

door | 22 mei 2021 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kip, oven, recept, rijst, saus, vlees, zowel vlees als vega

Achteraf gezien was dit niet helemaal een goede recept keuze voor op een werkdag. Nota bene op een dag dat ik een online vergadering tot na vijven had… Ik had me een beetje had verkeken op de bereidingstijd. In het kookboek stond 10 minuten voorbereiding + 30 minuten bereiding. Maar ja, dan moest je al “gegrilde tandoori-kip” hebben. Ik had dit eigenlijk voor donderdagavond bedacht, maar toen kwam ik er pas achter de kip dus al gemarineerd én gegrild moest zijn. Goed voorbereid, El! Not.
Toen heb ik maar het eten voor donderdag en vrijdag omgegooid. En donderdagavond de kippenpoten al gemarineerd. Ik heb het recept uit The Curry Guy Compleet. Dat kookboek heb ik ook voor mijn verjaardag gekregen, vorige week. Daar staan onwijs lekkere recepten in! Weer heel anders dan de andere Indiase kookboeken die ik heb. Al staat butter chicken ook wel in mijn andere kookboeken, natuurlijk. Dat is zo’n klassieker! Donderdagavond dus de kip in de marinade gezet. Vrijdag tussen de middag de kip in oven gegrild. En ’s avonds genoten, want het was wel echt súper súper súper lekker. Ik heb trouwens minder kippenpoten gebruikt dan in het recept stond aangegeven, maar ik heb wél de aangegeven hoeveelheid saus gemaakt. Zo kon ik ook een vegetarisch pannetje maken. Voordat de kip in de saus ging heb ik wat saus uit de pan geschept. Daar heb ik blokjes halloumi bij gebakken. Dochterlief is niet thuis, dit weekend, want ze is dit weekend in haar studentenhuis gebleven. Dus ik heb twee vega porties in de vriezer gedaan. Als je alleen maar vlees-eters hebt: gebruik dan 1 kippenpoot per persoon en laat de halloumi achterwege. Door de rode kleur lijkt de kip hartstikke pittig, maar ik heb het veel minder pittig gemaakt. Eigenlijk hoort er een eetlepel groene chili-pasta door de marinade, maar die heb ik gewoon helemaal weg gelaten. Als je wél van pittig houdt, dan zou je die weer kunnen toevoegen. Maar ik vond de curry heerlijk, zo.
In de Indiase keuken gebruiken ze vaak een kleurstof in poedervorm. Die had ik niet. Ik heb gewoon de kleurstof gebruikt waar je marsepein en fondant mee kunt kleuren. Het ziet er in eerste instantie heel onnatuurlijk uit, maar in het eindresultaat vind ik het wel een mooie kleur geven. Wellicht ten overvloede, maar denk er wel aan om handschoentjes te dragen als je de kip inwrijft, anders heb ik je hele rode handen. En pas op voor je kleren! Maar dat moet je eigenlijk altijd wel doen als je een curry maakt, want kurkuma-vlekken krijg je ook bijna niet meer uit je kleren…
Laat je trouwens niet overweldigen door de waslijst aan ingrediënten. Ja, het zijn er veel, maar als je alles klaar zet voor je begint met koken, dan is het wel te overzien, hoor. Als je het jezelf iets makkelijker wilt maken, dan zou je ook een kant&klare tandoori kruidenmix voor de kip kunnen gebruiken. Mocht je het écht niet zien zitten, dan kan ik de “Butter Chicken” a la Jamie Oliver van harte aanbevelen. Ook erg lekker, maar een stuk makkelijker.

Indiase butter chicken

Het ís even wat werk, maar dan heb je ook wat: een heerlijke romige Indiase curry met kip.

Tandoori kip

 • 3 Kippenpoten
 • 1 Limoen
 • 5 eetlepels Griekse yoghurt
 • 1 theelepel Rode voedingskleurstof
 • 3 tenen Knoflook
 • 1 eetlepel Gember-pasta
 • 1 theelepel Komijnpoeder
 • ½ theelepel Korianderpoeder
 • ½ theelepel Garam masala
 • ½ theelepel Kaneel
 • ½ theelepel Knoflookpoeder
 • ½ theelepel Uienpoeder
 • ½ theelepel Chilipoeder
 • Zout

Butter chicken saus

 • 3 Tandoori kippenpoten ((zie hierboven))
 • 1 blok Halloumi ((200 gram))
 • 1 Kaneelstokje
 • 2 Steranijs
 • 6 peulen Groene kardemom
 • 2 blaadjes Laurier
 • 2 Uien
 • 4 Bospeentjes
 • 5 cm Verse gember
 • 5 tenen Knoflook
 • 2 blikken Tomatenblokjes
 • 1 theelepel Gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel Komijnpoeder
 • 1 eetlepel Korianderpoeder
 • 1 theelepel Kurkuma
 • 250 ml Slagroom
 • 50 gram Boter ((gezouten))
 • 1 eetlepel Garam masala
 • 375 gram Rijst
 • Olie
 • Zout, peper
 • Koriander ((om te garneren))

Tandoori kip

 1. Zet alle ingrediënten voor de tandoori kippenpoten klaar. Pers het sap uit de limoen.

 2. Snij de kippenbouten in en besprenkel ze met het limoensap. Strooi er royaal zout over. Wrijf het zout samen met de rode kleurstof in de kip.

 3. Pers de knoflook uit. Roer de knoflook, gemberpasta, komijn, koriander, garam masala, kaneel, knoflookpoeder, uienpoeder en chilipoeder en de rest van de rode kleurstof door elkaar. Besmeer de kip ryaal met de marinade. Zet de gemarineerde kippenpoten in een afgedekte kom in laat minstens twee uur maar liever nog een hele dag intrekken.

 4. Neem de kip uit de koelkast. Bewaar de marinade die achterblijft als je de kip uit de mengkom hebt gehaald. Dat roer je morgen door de curry.

 5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet onderin de oven een bakplaat die bedekt is met zilverfolie, om druppels op te vangen. Leg de kip op het rooster in de voorverwarmde oven en laat de kippenpoten in ongeveer 40 minuten gaar worden. Zet daarna eventueel nog even de grillstand aan om wat bij te kleuren. Laat de kip afkoelen en bewaar in de koelkast tot je de curry gaat maken.

Butter chicken saus

 1. Zet alle ingrediënten voor de curry klaar. Pel en snipper de uien. Schil de wortelen met een dunschiller en rasp op een grove rasp. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Pluk het kippenvlees van de kippenpoten.

 2. Pel de tenen knoflook en snij in stukjes. Schil de gember en snij in stukjes. Doe de knoflook samen met de gember een paar eetlepels ui en een paar eetlepels water in een keukenmachine en pureer tot een gladde pasta.

 3. Verhit 4 eetlepels olie in een grote pan. Voeg als de olie heet is het kaneelstokje, de steranijs, kardemompeulen en de laurierblaadjes toe en bak die een klein minuutje aan. Voeg dan de gesnipperde uien en geraspte wortel toe. Zet het vuur laag en bak de ui en wortel lekker langzaam tot ze zacht zijn (niet bruin laten worden). Roer af en toe.

 4. Maal na ongeveer een kwartiertje, als de ui lekker zacht is, wat zout over de ui en wortel. Voeg na ongeveer een kwartiertje de gember-knoflook pasta toe. Roer goed door het ui-mengsel en laat even een minuutje meebakken.

 5. Voeg dan de tomatenblokjes toe. Roer goed door en voeg dan de koriander, komijn, paprikapoeder en kurkuma toe. Roer goed door en laat even zachtjes koken. Verwijder de 2 laurierblaadjes, 6 kardemompeulen, 2 steranijs en het kaneelstokje uit de saus.

 6. Giet de slagroom bij de saus en roer goed door. Op dit punt heb ik twee flinke soeplepels saus in een apart pannetje geschept.

 7. Roer het kippenvlees en het restje van de marinade door de saus. Zet het vuur laag en warm op een laag pitje nog even goed door.

 8. Roer drie kwart van de boter door de grote pan curry saus. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

 9. Snij de halloumi in blokjes. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak de halloumiblokjes aan alle kanten mooi bruin en knapperig. Roer het overgebleven blokje boter door de vega saus.

 10. Schep wat rijst op een bord en schep er wat boterkip over. Strooi er wat garam masala over en wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Indiaas
Boterkip, Curry, Indiase curry, Vegetarisch alternatief

Misschien vind je dit ook lekker?

Jamie’s “Butter Chicken”

Curry met spinazie en halloumi

Kip-curry met aubergine

Spruiten in kokosmelk

Curry met noten en gedroogd fruit

Kikkererwtencurry

Lamscurry met pruimen

“The Stew”

Indiase gehaktballetjes in cashewnotensaus

Kipcurry met rode grapefruit

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *