Dit. Was. Zóóóó. Onwijs. Lekker! Echt ongelooflijk! Het is een recept uit Jamie’s boek 7x Anders: Hotpot met rundvlees & Guinness, noemt hij het. Ik denk dat het een variatie op onze hutspot is. Of misschien is onze een hutspot een variatie op deze hotpot. Het is in ieder geval allebei met wortel en ui, maar dan anders. Hoe dan ook: volgende keer dat je van plan bent om hutspot te gaan eten: overweeg dan deze versie eens. Dit is echt een onwijze aanrader!
Ingrediënten
500 gram rundergehakt
800 gram aardappelen
600 gram winterpeen
1 potje zilveruitjes (zoet-zuur)
1 flinke eetlepel blauwebessenjam
2 bouillonblokjes (kippenbouillon)
1 theelepel salieblad (gedroogd)
1/2 blik Guinness bier
zout, olie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aardappelen. Breng een liter water aan de kook en los daarin de bouillonblokjes op.
Snij de wortelen in stukken van een paar centimeter. Verhit een paar eetlepels olie in een ovenbestendige wokpan of braadpan en bak daarin de wortel aan. Laat de wortel lekker karameliseren.
Laat de zilveruitjes uitlekken en doe ze bij de wortel in de pan. Bak een paar minuutjes mee en voeg dan het gehakt en het salieblad toe. Bak het gehakt rul.
Snij twee aardappelen met schil en al in blokjes en pureer deze met het Guinness-bier. Roer het Guinness-aardappel-mengsel toe aan de pan. Roer meteen de bouillon erdoor. Breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Neem dan de pan van het vuur.
Snij de rest van de aardappelen (ook met schil) in plakjes van een paar millimeter. Leg de plakjes aardappel op de saus, zodat je het hele oppervlak bedekt. Sprenkel er olijfolie over. Maal er wat zout en peper over.
Zet de pan, ongeveer drie kwartier in de voorverwarmde oven, tot de aardappelschijfjes bruin en knapperig zijn.
Neem de pan uit de oven. Denk aan ovenwanten, want d epan is loei heet! Laat de hotpot een minuut of tien afkoelen.
Eet smakelijk!
0 reacties