Plaattaart met regenboogwortelen

door | 27 nov 2021 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, snel, traybake, vegetarisch

Gisteren ben ik met Free naar de open dag van de mbo-opleiding voor kok geweest. Hij zit nu in 3-havo, maar hij vindt school (en vooral huiswerk en lezen) heel erg stom. Nu heeft hij het er al een tijd over dat hij kok wil worden. Chéfkok, welteverstaan. De open dag was een groot succes! Hij is helemaal enthousiast. Terwijl de rest van Nederland naar de persconferentie van Rutte&co zat te luisteren, werden wij rond geleid door de keuken en het restaurant van de vakschool en kregen we allerlei heerlijke hapjes . Heel sjiek opgemaakt: precies zoals zoonlief zou willen maken. Het plan is nu om -behalve een gesprek met mentor en decaan- een keer een dag mee te gaan lopen en (als corona het toestaat) een keer te gaan eten in het school-restaurant, waar een drie-gangen diner volledig door leerlingen wordt verzorgd. En ik hoop maar dat het vooruitzicht voldoende motivatie oplevert zodat hij zijn best gaat doen om over te gaan van 3 naar 4 havo, want dan mag hij naar het mbo.
Deze bladerdeegtaart had ik voor vertrek al voorbereid en hoefde bij thuiskomst alleen maar in de oven. Het recept was een tip van mijn moeder: zij had het in de online krant zien staan. Nou, dat leek me inderdaad wel wat. Hij was hártstikke lekker en staat heel feestelijk, vind ik, met die gekleurde wortelen. Maar het is geen múst, hoor, om gekleurde wortelen te gebruiken. Als ze die niet hebben in de winkel waar je boodschappen doet, dan kun je gerust gewone oranje bospeentjes gebruiken, hoor! Het stukje groen heb ik aan de wortel laten zitten. Dat stáát wel heel sjiek, maar het eet wat minder praktisch, vonden we. Dus zie zelf maar of je dat er aan laat zitten, of niet.

Ingrediënten
600 gram regenboog wortels
1 rol bladerdeeg
100 gram feta
1 klein kuipje ricotta (100 gram)
1 eetlepel gembersiroop
2-3 eetlepels pecannoten
1 theelepel knoflookpoeder
peper, zout, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verkruimel de feta. Doe 3/4 van de verkruimelde feta met de ricotta, knoflookpoeder, wat zout en peper in een kommetje en klop goed door elkaar.

Schrob de wortelen goed schoon met een borsteltje en snij ze in de lengte door midden. Rol het bladerdeeg met bakpapier uit op een bakplaat en prik het deeg met een vork in. Besmeer het bladerdeeg met het feta-ricotta-mengsel. Leg de wortelen er op. Probeer een beetje af te wisselen in kleur.
Sprenkel de gembersiroop en ongeveer een eetlepel olie over de wortelen.

Bak de bladerdeeg plaattaart in 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel nog even kort onder de grill, om wat bij te kleuren.

Neem de bakplaat uit de oven en strooi er de rest van de verkruimelde feta en de pecannoten over.
Snij de plaattaart in vieren.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Plaattaart met wortel, brie en hazelnoten

Witte lasagne met spinazie, zalm en worteltjes

Wortelsoep met gember

Hutspot met feta en pecannoten

Deconstructed hutspot met ketjap-gehakt

Feta taart

Plaattaart met groene aspergetips, pesto en granaatappelpitjes

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Plaattaart met groene asperges, camembert en cashewnoten

Worteltjestaart

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *