Witte lasagne met spinazie, zalm en worteltjes

door | 1 sep 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vis

Deze maand doe ik weer mee met de “swiepswoepswap” van Mandyandmore. Sinds ik daar de vorige keer aan meedeed, ben ik hooked! Dat is zó leuk!!! Als je je aanmeldt dan krijg je een andere foodblogger toegewezen, van wie je een recept uitzoekt en maakt. En dat deel je dan weer op je Instagram. En een andere foodblogger krijgt jou toegewezen en maakt dus iets van jou.
Ik kreeg Anouk van GroentjeGezond! Het is een feestje om het blog van een andere foodblogger te ontdekken: ik voel me dan een beetje als een kind in een snoepwinkel. Wat zal ik eens kiezen? Het was moeilijk om te kiezen, want ze heeft zoveel lekkere recepten op haar blog, maar uiteindelijk viel mijn keuze op Witte lasagne met spinazie en zalm. Met worteltjes! Gewéldige combi: zou ik zelf niet zo snel aan gedacht hebben, om worteltjes in de lasagne te verwerken. De zalm heb ik vers bij de visboer gehaald, die altijd op dinsdag in de wijk staat. En omdat er nog maar één zak spinazie was in de supermarkt, heb ik iets minder spinazie en iets meer wortel gebruikt. Het was een súper lekker recept en het viel hier goed in de smaak!

Ingrediënten
een pakje lasagnebladen (ik had lasagne verde bladen)
50 gram boter
500 ml melk
50 gram bloem
1 zak gewassen spinazie (300 gr)
1 ui
3 teentjes knoflook
500 gram bospeen
250 gr zalm
175 gram geraspte kaas
peper en zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snij fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een wokpan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Als de ui glazig wordt, voeg dan -steeds een paar handen tegelijk- de spinazie toe. Roer om tot de spinazie is geslonken en voeg dan de volgende portie toe. Roerbak tot alle spinazie is geslonken en haal dan de pan van het vuur. Breng op smaak met zout en peper.

Snij de zalm in blokjes. Snij de wortels in dunne schijfjes. Verhit een scheutje olie in een (andere) wokpan en bak daarin de blokjes zalm aan. Als de zal iets begint te kleuren, voeg dan de wortel-schijfjes toe. Breng op smaak met zout en peper.

Smelt in een kleine pan de boter op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, roer dan de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Voeg wat zout en peper toe.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Schep het spinaziemengsel in de ovenschaal en bedek daarmee de bodem van de ovenschaal. Leg hier een laagje lasagnebladen op. Vervolgens een laagje bechamelsaus en weer een laagje lasagnebladen. Schep daarover het wortel-zalm mengsel. Bedek dat met weer een laagje lasagnebladen en schep daar de resterende bechamelsaus over.

Strooi de geraspte kaas over de bechamelsaus.

Bak de lasagne 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de lasagne uit de oven en laat nog ongeveer 10 minuten rusten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zalmlasagne

Spinazie-pesto lasagne

Lasagne met spinazie en vier kazen

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met zoete aardappel

Bloemkool lasagne

Tagliatelle met zalm en peultjes

Pasta-ovenschotel met asperges en zalm

Tagliatelle met zalmroomsaus en roergebakken spinazie

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *