Spinazie-pesto lasagne

door | 23 jun 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, oven, pasta, recept, saus, vegetarisch

Laatste loodjes: we zijn aan het aftellen naar de vakantie. Vanaf morgen nog een toetsweek en daarna nog één inhaal-toets. De week daarna is er nog een herkansingsweek, maar dat is eigenlijk alleen voor leerlingen die echt een herkansing nodig hebben om over te gaan. Als Free zijn toetsen niet al te slecht maakt, dan staat hij wel op over gaan, dus dan zijn we begin volgende week wel “klaar”. Ja, dan moet ie nog naar school om zijn boeken in te leveren en zijn rapport op te halen, maar dan is de maak-je-huiswerk-strijd even achter de rug. Tenzij hij nog een “taak” ergens voor krijgt, omdat niet alle opdrachten ingeleverd zijn.
Vandaag aten we deze spinazie-pesto lasagne. Dit is een 9-of-hoger maaltijd. Free had een 9.3 voor wiskunde en een negen of hoger vieren we met wat lekkers. Bij Lone vierden we een 9+ met taart, en later met koekjes of chocola omdat ik het taarten-bakken niet meer kon bijhouden. Free houdt naar eigen zeggen niet van taart, dus hij mag kiezen wat we gaan eten. En dat is tot nu toe altijd pasta. Het liefst lasagne.
De inspiratie voor dit recept komt van een recept uit de Boodschappen. Maar uiteraard heb ik er weer mijn eigen draai aan gegeven.

Ingrediënten
750 gram diepvries bladspinazie
250 gram lasagne bladen (koelvers)
250 gram vegetarisch rul gehakt
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 solobol knoflook (of 2 tenen knoflook)
100 gram grana padano
1 potje groene pesto (190 gram)
250-500 ml melk
een klont boter
4 eetlepels bloem
nootmuskaat
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en fruit daarin de ui. Pers de knoflook erboven uit. Spoel de stengels af onder de kraan en snij de stengels in de lengte door. Snij in kleine stukjes. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak even mee. Voeg dan de pesto toe en roer er goed doorheen.

Voeg de spinazieblokjes toe, samen met een half kopje water. Roer af en toe tot alle spinazie gesmolten is. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, roer dan de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Voeg wat zout en peper toe en rasp er wat nootmuskaat over (ongeveer een 1/2 theelepel). Breng de saus al roerend aan de kook. Roer dan de helft van de grana padano kaas erdoorheen en neem de pan van het vuur.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Schep ongeveer een derde van de spinazie-pesto-saus in de ovenschaal en bedek daarmee de bodem van de ovenschaal. Leg hier een laagje lasagnebladen op. Vervolgens weer een laagje saus, laagje lasagnebladen, etc. Eindig met een laagje lasagnebladen.

Giet de béchamel-kaassaus over de laatste laag lasagnebladen en strooi er de rest van de grana padano over.

Zet de ovenschaal ongeveer 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Mijn lasagne was een beetje te donker (’t kon nog nét). Om te voorkomen dat de lasagne te donker wordt, had ik beter even halverwegen kunnen checken en de ovenschaal de rest van de baktijd af kunnen dekken met aluminium folie.
Haal na de baktijd de ovenschaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten rusten.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Lasagne met vegetarisch gehakt

Spruitjeslasagne

Lasagne met spinazie en vier kazen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met zoete aardappel

Bloemkool lasagne

Pasta-ovenschotel met spinazie en béchamelsaus

Groene Mac&Cheese

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *