Hutspot met kokosmelk, kurkuma en ketjap-balletjes

door | 12 feb 2021 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, snel, stamppot, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Houden jullie ook zo van hutspot? Ik kan er écht enorm trek in krijgen, met dit winterse weer. Dochterlief is ook dól op hutspot, maar sinds ze vegetarisch is, maak ik het niet meer met klapstuk. Dat is trouwens één van de best-bezochte recepten op mijn blog: hutspot met klapstuk uit de slowcooker.
De hutspot die we vandaag aten heeft een Indisch tintje: met kokosmelk, kurkuma en ketjap. Door de balletjes ook met ketjap te bakken, passen die er perféct bij.
Het is echt een héérlijke combi en heel makkelijk te maken. Eigenlijk was het schillen van de aardappels nog het meeste werk. Normaal doet Edwin dat altijd voor me -wat een verwennerij, hè?- maar vandaag moest ik het zelf doen, want Edwin zit nu met Corona in isolatie. Hij is er gelukkig niet heel ziek van; eigenlijk vooral moe.

Ingrediënten (5 porties)
1 kilo hutspotgroenten (winterpeen en ui)
1,5 kilo aardappelen
1 bakje vegetarische balletjes 1 gram)
1 pak kant&klare gehaktballetjes (400 gram)
250 ml kokosmelk
2 theelepels kurkuma
50 ml ketjap
olie, peper, zout

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel af en doe dan zoveel water in de pan dat ze nét onder staan. Doe de hutspot groenten erop en strooi er wat zout over. Breng op hoog vuur aan de kook en zet dan half. Laat zachtjes doorkoken tot de aardappelen gaar zijn (ongeveer een half uur).

Giet de aardappelen en hutspotgroenten af. Giet de kokosmelk erij en strooi de kurkuma erover. Stamp de aardappelen, wortel en ui tot een smeuïge stamppot. Giet ongeveer de helft van de ketjap erover en roer die goed door de hutspot.

Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verhit in twee koekenpannen wat olijfolie en bak in de ene de vegetarische balletjes en in de andere de kant-en-klare gehaktballetjes. Bak de balletjes even aan en giet dan de rest van de ketjap bij de balletjes. Hussel de balletjes om en laat ze opstaan tot ze lekker een beetje “sticky” zijn. De vegetarische balletjes nemen de ketjap op en zullen niet zo mooi glanzen aan de buitenkant, maar zijn wél erg lekker.

Schep wat hutspot op een bord en leg er wat (al dan niet vegetarische) gehaktballetjes bij.
Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hutspot met klapstuk uit de slowcooker

Hutspot met witte bonen en spekjes

Pastinaak-hutspot met vegetarische shoarmareepjes

Hutspot met feta en pecannoten

Hutspot met een al-dan-niet vegetarische gehaktbal

Britse Bolognese – van Jamie

Gehaktballen

Spaghetti met vega-balletjes in tomatensaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *