Bonenbrood met komijnekaas, appel en tomaat

door | 26 feb 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, vegetarisch

Dit is een soort gehaktbrood, maar dan van witte bonen, in plaats van gehakt. Dit recept heb ik uit de Hallo Jumbo. Zag er wel leuk uit, dus dat wilde ik wel proberen. “Hoofdgerecht voor 6-8 personen” stond er boven. Nou, dat lijkt me wel een beetje aan de krappe kant. Op de website staat 4 porties. Dat klopt beter. Overall vond ik het nog niet zo’n doorslaand succes. De smaak was goed, op zich, maar het zag er gewoon niet zo apetijtelijk uit, toen het uit de oven kwam. In de vorm ging het nog wel, maar op het bord leek het wel een kledder huzarensalade, ofzo. Het had gewoon niet de stevigheid van brood of gehaktbrood.  Ik zou dit niet zo snel nog een keer maken. Misschien wel de combi van witte bonen met uitjes, tomaatjes, appel, tijm en komijnekaas, want die is best wel lekker. Maar dan gewoon als een hoppakee-alles-in-een-pan-gerecht. Een beetje en shakshuka-idee, ofzo.

Ingrediënten
1 grote pot witte bonen
200 gram komijnekaas
5 rode uien
een takje kleine trostomaten (5-6 tomaatjes)
1 ei
3 eetlepels paneermeel
1 appel
een paar takjes tijm
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Doe de bonen in een vergiet en spoel af onder de kraan. Laat goed uitlekken. Pel de uien en snipper ze grof. Verhit in een braadpan of koekenpan een scheut olijfolie en fruit daarin de ui even kort aan. Zet dan het vuur laag en laat in ongeveer 10 minuten lekker zacht worden.
Snij de kaas in blokjes. Doe ruim de helft van de bonen in de keukenmachine en pureer de bonen (tot ongeveer hummus-dikte). Als het mengsel de droog is en daardoor niet goed pureert, doe er dan een eetlepel water bij. Doe de gepureerde bonen in een kom en doe de rest van de bonen, het ei, de paneermeel, tijm en kaas erbij en meng goed. Strooi er wat zout en peper over en doe de gebakken uitjes erbij. Meng goed.

Bekleed een cakevorm met bakpapier. Doe ongeveer de helft van het bonenmengsel in de cakevorm.
Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelkwarten in plakjes. Leg een laag appelschijfjes op het bonenmengsel.

Verdeel de rest van het bonenmengsel er over. Snij de tomaatjes doormidden en leg die op het bonenmengsel. Steek de appelplakjes ertussen.
Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en bak het in ongeveer 45 min. gaar.

Stort het “bonenbrood” op een snijplank en keer het vervolgens weer om. Haal het bakpapier los. Snijd het bonenbrood met een scherp mes in plakken en verdeel over de borden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Hutspot met witte bonen en spekjes

Bonen in tomatensaus van Jamie

Kip met spek en banaan (en witte bonen)

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Vloerbrood gevuld met gehakt en groenten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *