Stamppot rauwe witlof met kaas-uien-krokantje

door | 27 okt 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, recept, stamppot, vegetarisch

Sinds dochterlief op kamers woont, probeer ik op zondag een maaltijd te maken die makkelijk mee te nemen en goed op te warmen is. Kan ze lekker een portie meenemen naar haar studentenkamer en hoeft ze de eerste avond al niet te koken. Koken is niet echt haar ding, namelijk. Afgelopen zondag maakte ik deze stamppot rauwe witlof. Het is wel grappig, als ik “stamppot rauwe…” zeg, dan denkt mijn brein daar automatisch “andijvie” achteraan. Maar zo’n stamppot kan dus ook heel goed met rauwe witlof.
Ik heb de hoeveelheid aardappelen lekker ruim genomen, zodat er een ruime portie overbleef om mee te geven. Vandaar de 5 personen, boven de ingrediënten-lijst. Maar je kunt gerust wat minder aardappelen gebruiken.
In plaats van een vleesje heb ik er een kaas-uien-krokantje bij gemaakt. Dat recept komt uit De Dikke Vegetariër. Erg lekker!

Ingrediënten (5 personen)
1,5 tot 2 kilo aardappelen
4 stronken witlof
200-250 ml melk
50 gram groentesauspoeder
2 uien
200 gram geraspte belegen kaas
olie
evt zout, peper

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze gaar met de deksel op de pan. Snij intussen de witlof fijn: snij het stronkje eraf en verwijder indien nodig beschadigde buitenste bladeren. Snij de witlof in reepjes.
Giet de aardappelen af als ze gaar zijn. Vang het kookvocht op. Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot het handwarm is. Giet de melk bij de aardappelen, strooi de groentesauspoeder erover en stamp tot een smeuiige puree.

Roer de witlof-reepjes door de puree. Als de stamppot niet smeuiig genoeg is, voeg dan nog wat van het kookvocht van de aardappelen toe. Proef de stamppot en breng indien nodig op smaak met wat zout en peper, of nog wat extra groentesauspoeder.

Pel en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit daarin zachtjes de ui aan, tot het zacht is (ongeveer 10 minuten). Verdeel de gebakken ui in 4 (of 5) hoopjes en strooi over ieder hoopje een handvol geraspte kaas. Druk een beetje aan, maar zorg dat de hoopjes los van elkaar blijven.

Als de kaas gesmolten is, schep de kaas-uien-hoopjes van op een spatel en draai ze om, om de andere kant ook te bakken.

Schep een flinke schep van de stamppot op een bord en leg er een kaas-uien-krokantje bovenop.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Andijviestamp met kaaskletskoppen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *