Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

door | 28 sep 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, kaas, recept, stamppot, vegetarisch

Het voelt een beetje gek: ik zet vanavond deze witlofstamppot op mijn blog, maar we aten vanavond spaghetti met zalmroomsaus. Want dat vindt Free zo lekker. Deze stamppot aten we gisteren. Ik heb Lone een bakje meegegeven, zodat ze dit vanavond kon eten.
We aten wel wat laat, vanavond, moet ik zeggen. Om zeven uur zat ik voor de tv voor de persconferentie. Ik hoop dat de aangekondigde maatregelen voldoende zijn. Ook al woon ik niet in één van de grote steden waar geadviseerd wordt om mondneusmaskers te dragen, als ik boodschappen ga doen, dan doe ik er gewoon een op. Niet alleen om de kans te verkleinen dat ik zelf het virus oploop, maar ook om het -mocht ik het ongemerkt onder de leden hebben- niet verder te verspreiden.
Terug naar de witlofstamp: die was heerlijk! Natuurlijk een klein beetje bitter door de witlof. Lekker smeuïg door de creme fraiche. De camembert lekker hartig. En de vijgen lekker zoet met crispy pitjes. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat Edwin en de kinderen de gebakken vijgen niet zo’n succes vonden… Dus als je nou ook van die wat-de-boer-niet-kent-eters hebt, dan zou je de vijgen kunnen vervangen door ander fruit. Ik denk dat bijvoorbeeld druiven ook erg lekker bij de witlofstamp zouden smaken.

Ingrediënten (voor 5 personen)
1,5 kilo aardappelen
1,2 kilo witlof
1 bekertje creme fraiche (125 gram)
1 camembert
100 gram walnoten
4 vijgen
1 theelepel honing
peper, zout
olijfolie

Bereiding
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel af en zet in een pan met ruim water en zout op. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (prik er even in om te zien of ze al gaar zijn). Giet af als de aardappels gaar zijn.

Verwijder indien nodig de buitenste bladeren van de witlof en snij het stronkje er van af. Snij de witlof in repen. Verhit een scheutje olie in een braadpan en bak daarin de witlof kort aan. Roer goed om. Strooi er wat peper en zout over en doe er een paar eetlepels water bij. Laat met de deksel op de pan gaar stoven.

Schep de witlof met een schuimspaan uit de pan bij de aardappels. Doe de creme fraiche erbij en stamp met een pureestamper tot een stamppot. Als de stamppot niet smeuïg genoeg is, voeg dan nog wat kookvocht van de witlof toe. Proef de stamppot en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan. Hussel regelmatig om, zodat ze niet aanbranden. Doe de warme walnoten dan in een kom en giet een scheutje olijfolie in de hete koekenpan. Snij de vijgen doormidden en bak de vijen aan beide kanten (de snijkant en de bolle kant) aan, tot de vijgen bruin en zacht zijn. Neem dan de pan van het vuur. Snijd de camembert in (minstens) 8 plakken.

Schep wat van de witlofstamppot op een bord en leg er 2 plakken camembert op. Strooi er een handje warme walnoten over en leg er twee halve gebakken vijgen op. Schep vlak voor het serveren een klein beetje honing over de vijgen.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lof – witlofovenschotel met kerrie en aardappelschijfjes

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Witloftaart

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Kip-kerrie met witlof, waspeen en banaan

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

Hutspot met feta en pecannoten

Knolselderijstamppot met brie en amandelsnippers

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *