Japchae: glasnoedels en groenten

door | 23 jun 2021 | avondeten, hoofdgerecht, kip, noedels, Oosters, recept, snel, vlees

Poeh, poeh. Ik heb bepaald niet stil gezeten, vandaag: ik heb mijn voorraadkast uitgemest en opgeruimd. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar bij mij komen producten op een gegeven moment achteraan of onderop en dan vergeet ik dat ik ze heb. En als ik dan boodschappen ga doen (of online bestel), dan bestel ik ze dus nóg een keer. Oh, en bij het opruimen kwam ik erachter dat ik restjes rijst en spaghetti wel terug zet in de voorraadkast, maar daarna eigenlijk altijd vergeet dat ik die nog heb. Ik maak dus elke keer een nieuw pak open waar óók weer een restje van over blijft. En op een gegeven moment heb ik dus héél veel restjes in huis. De restjes rijst heb ik allemaal bij elkaar in een voorraadpot gedaan. En de restjes spaghetti in zo’n bak waar je tijdschriften in kunt bewaren. Ik kwam er ook achter dat ik vaker bloem koop dan dat ik bak… Als ik na vandaag opeens heel veel brood en koekjes ga bakken, dan weten jullie dat ik me door mijn voorraad aan het heen worstelen ben.
Alles wat (ver) voorbij de houdbaarheidsdatum was heb ik weg gedaan. En ik heb me voorgenomen om dat niet meer te kopen. De rest heb ik netjes en overzichtelijk terug gezet in mijn voorraadkast. En de komende periode gaan we elke dag minstens één product uit de voorraadkast eten… De “voor-foto” durf ik hier niet te delen. Die is echt té erg. Maar hieronder wél een foto van het eindresultaat. Want daar ben ik heel blij mee.Jeeeeeeeeeej voor opgeruimde voorraadkasten!

Dit gerecht heet Japchae, ook wel Jap Chae. Het is een Koreaans gerecht met glas-noedels. De naam doet mij erg aan Tjap Tjoy denken. Er zit ook veel groenten in, maar het is toch anders dan de Tjap Tjoy die we van de Chinees kennen. Het recept dat ik vond, van Easy JapChae, werd gemaakt met shiitakes, gele ui, rode paprika, gele paprika, wortel, spinazie, knoflook en lente-ui. Ik heb gewoon twee zakken Japanse roerbakgroenten gebruikt, met paksoi, gele wortel, kastanje champignons, rode ui, prei en peultjes. Lekker makkelijk! Het eindresultaat was een groot succes! We vonden het heerlijk!

Ingrediënten
150 gram glas-noedels (noodle vermicelli)
800 gram Japanse wokgroenten
een flinke handvol verse spinazie
250 gram kipblokjes
2 lente-uitjes
3 eieren
4 tenen knoflook
50 ml ketjap manis
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels sesamolie
olie
zout, peper

Bereiding

Breng ruim anderhalve liter water aan de kook en giet dat (in een pan) over de noedels. Laat de noedels weken tot ze zacht zijn. Giet de noedles af.
Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de kipstukjes mooi bruin en gaar. Als de kipstukjes gaar zijn, pel de tenen knoflook en pers ze boven de pan met kipstukjes uit. Neem meteen de pan van het vuur en roer de knoflook door de kipstukjes. Strooi wat zout en peper over de kipstukjes.

Splits de eieren en klop, in aparte kommetjes, het eiwit en het eigeel los. Verhit een eetlepel olie in een kleine koekenpan en giet daar het eiwit bij. Draai halverwege om. Laat het gebakken eiwit op een bord glijden. Bak daarina het losgeklopte eigeel aan beide kanten. Rol zowel het eiwit als het eigeel op en snij in reepjes.

Klop de ketjap, sojasaus en 1 eetlepel sesamolie door elkaar en giet bij de glasnoedels. Roer goed door en laat de saus in de noedels trekken.

Giet twee eetlepels neutrale olie en 1 eetlepel sesamolie in een wokpan en zet de pan op hoog vuur. Roerbak, als de olie heet is de Japanse roerbakgroenten. Schep de groenten regelmatig om. Voeg, als de groenten gaar en zacht zijn, de spinazie toe aan de pan en roer door de andere groenten tot de spinazie geslonken is.

Roer dan de noedels met saus door de groenten.

Schep wat glasnoedels met groenten op een bord. Strooi er wat sesamzaadjes over. Leg er wat ei-reepjes op. Snij de lente-uitjes in schuine stukjes en strooi die over het bord. Eet smakelijk!

TIP: met die lange slierten valt het niet mee om de rand van het bord een beetje schoon te houden. Als je je bord een beetje toonbaar wilt houden, schep dan de noedles met groenten eerst op een ander bord en laat het dan vanaf dat bord op het uiteindelijke bord glijden.

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Snelle noodles met wokgroenten en ketjap-kip

Kip Chow Mein

Saté-noodles met gerookte kip en spitskool

Loempiataart

Japanse roerbakgroenten met kip in gember-ketjapsaus

Komkommer-roerbak met sesam en omelet

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *