Boterkoek

door | 21 jan 2023 | Hollands, koek, oven, recept, snel, taart, tussendoortje, zoet

Ik had enórm zin om iets te bakken, gisteren. Hebben jullie dat ook wel eens? Gewoon gezellig, lekker huiselijk iets bakken. Dat je hele huis lekker ruikt en dat je als beloning een heerlijk vers baksel bij de thee of koffie hebt. Mmmm! In eerste instantie zat ik aan koekjes te denken, maar toen ik op zoek was naar een leuk koekjes-recept kwam ik in de recepten-map van mijn oma een recept voor boterkoek tegen. Nou, dát leek me wel leuk! En lekker! Ik heb uiteindelijk niet oma’s recept gebruikt, maar het recept van Nigella Lawson. Het grootste verschil zit ‘m in de eieren. In het recept van oma komt geen ei voor, en Nigella doet er maar liefst zes eierdooiers doorheen.
De boterkoek was zalig! Heerlijk smeuïg van binnen en een lekker knapperig korstje aan de buitenkant.

Ingrediënten
250 gram boter
225 gram bloem
250 gram suiker
6 eieren

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snij de boter in blokjes. Splits de eieren. Breek een ei boven een kommetje en laat het eiwit tussen je vingers doorlopen, terwijl het eierdooier op je vingers blijft liggen. Doe de dooiers in een kom en de eiwitten in een andere. De eiwitten heb je niet meer nodig, dit recept. Hou een theelepel van het eigeel apart.
Vet een brownie-bakblik (of natuurlijk een echte boterkoekvorm, als je die hebt) in met wat boter en bekleed met bakpapier.
Doe de bloem, suiker, boter en dooiers in de keukenmachine en mix tot een kruimelig mengsel. Kneed het deeg daarna met de handen door tot een egaal, maar plakkerig deeg. Verdeel het deeg over de beklede bakvorm. Druk het deeg met de hand aan. Dat gaat het beste als je steeds een beetje bloem op je hand doet. Trek met een vork lijnen in het deeg. Meng het apart gehouden eigeel met een theelepel water en bestrijk daarmee het deeg.

Zet de boterkoek 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet na een kwartier de oven terug naar 180 graden en bak de boterkoek nog een kwartier. De bovenkant van de boterkoek is dan krokant en mooi bruin, terwijl de binnenkant nog zacht is. Neem de boterkoek uit de oven. Duw een eventueel opstaand randje met de bolle kant van een lepel plat.

Laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt. Snij de boterkoek in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Havermoutkoekjes met sinaasappel en kaneel

Cappuccino macarons

“Melting Moments” koekjes

Taart met blauwe bessen curd

Cashewnotenkoekjes

Kletskoppen

Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

1 Reactie

  1. mam

    Krijg acuut trek in boterkoek.Vond het vroeger een trakmamtatie als Oma boterkoek had gebakken.Help even onthouden dat ik een handig eidooier scheidt ding voor je heb,als je weer eens gezellig een daagje komt schuren

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *