Havermoutkoekjes met sinaasappel en kaneel

door | 4 sep 2021 | koek, oven, recept, tussendoortje, zoet

Vandaag eindelijk weer toegekomen aan een blogje. Afgelopen week kwam ik er niet zo erg aan toe. We hadden het druk genoeg met weer in het ritme komen. Het was weer de eerste schoolweek voor zoonlief en zelf ben ik donderdag weer naar mijn werk geweest. Écht naar kantoor, dus. Dat was meer dan een jaar geleden dat ik daar was. Het was súper leuk om iedereen weer te zien, maar het was wel heel vermoeiend. Sowieso het rijden, en dat terwijl het niet eens heel druk op de weg was. Logistiek was het wel even een puzzel: ik heb eerst Edwin en Free naar Wageningen gebracht en ben daarna door gereden naar Utrecht. En op tijd weer terug om ze weer op te halen.
Nu lekker weekend. Ik heb deze koekjes gebakken, vandaag. Misschien raar om te gaan bakken met zulk heerlijk nazomer-weer. Maar er zou een pakketje bezorgd zou worden, en manlief was zoonlief aan het ophalen bij een vriendje. Als ik dan toch thuis moest blijven, dan kon ik net zo goed iets gaan bakken… Maar weer of geen weer: ze zijn wel heel goed gelukt! Ze zijn súper lekker! En dat terwijl mijn weegschaal kuren had: terwijl ik de ingrediënten klaar aan het zetten was, dacht ik “Dat is wel héél veel voor 130 gram…” Bleek het gewicht elke keer anders te zijn: de ene keer 130 gram, de andere keer ruim 300 gram… Na x keer wegen had ik er wel vertrouwen in dat ik (ongeveer) de juiste hoeveelheden had. Qua voorraad opmaken was het een gewéldig recept: bloem, rozijnen, walnoten, havermout, suiker, basterd suiker.
Nog even ere wie ere toekomt: het recept komt uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek.

Ingrediënten
1 sinaasappel
100 gram boter (op kamer-temperatuur)
135 gram kristalsuiker
135 gram (licht) bruine basterdsuiker
1 theelepel vanille extract
100 gram rozijnen
1 theelepel kaneel
2 eieren
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
150 gram havermout
50 gram walnoten
snufje zout

Bereiding
Klop de eieren los in een mengkom. Rasp de schil van de sinaasappel en roer dat, samen met de kaneel en rozijnen door de losgeklopte eieren.
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng de kristalsuiker en de basterdsuiker door de boter. Voeg dan de bloem met het bakpoeder en het zout toe en roer tot een kruimelig deeg. Meng dan het ei-rozijnen mengsel erdoor en tot slot de havermout en de walnoten.

Bekleed een bakplaat met bakpapier (of een siliconen bakmat). Kneed balletjes van het havermout-deeg en leg die -een stukje uit elkaar- op de bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat met een vork.

Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. De onderkant van de koekjes moeten nét een beetje lichtbruin worden. Als je ze uit de oven haalt, is de bovenkant van de koekjes nog zacht. Als ze afgekoeld zijn, dan zijn ze heerlijk knapperig.

Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Deze hoeveelheid ingrediénten is genoeg voor ongeveer 30 koekjes.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

“Melting Moments” koekjes

Havermoutkoekjes met sinaasappel en hazelnoot

Cashewnotenkoekjes

Kletskoppen

Chocolate chip cookies

Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

Kokosmakronen

Havermout-banaan koekjes

Kerstkoekjes met amandelsnippers

Harry Potter koekjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *