Soep van snoeptomaatjes

door | 31 jan 2023 | Hollands, lunch, recept, soep, vegan, vegetarisch, voorgerecht

Ik had tomaatjes over: twee-en-een-halve bak snoeptomaatjes en een pond gewone tomaten. Die had ik wel besteld, want 1 + 1 gratis, maar niet gebruikt in recepten. Ik zie wel wat ik ermee maak, dacht ik. Het werd deze heerlijke verse tomatensoep met letter vermicelli. Hij was echt super, super, super lekker! En zó onwijs mooi rood. Ik had de tomaatjes opgezet, maar ik kwam er niet aan toe om de soep af te maken, die dag. Daarom heb ik de pan koud weggezet (gewoon buiten op ’t balkon, toen het zo koud was) en twee dagen later pas afgemaakt. En ik denk dat dat ervoor heeft gezorgd dat zowel de smaak als de kleur sterker werden, ofzo. Net als met ovenschotels. Die zijn ook vaak nóg lekkerder als je ze een dag laat staan Mijn tip is dus om de tomaatjes na het sudderen af te laten koelen en minstens een dag (maar twee mag ook) in de koelkast te zetten voor je ze pureert.
Ik heb voor deze soep -lekker makkelijk- bouillonpoeder gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook bouillontabletten gebruiken. Óf, als je liever geen bouillontabletten of -poeder gebruikt: je kunt natuurlijk ook gewoon zout gebruiken. Gebruik in dat geval 7 tot 8 gram per liter.

Ingrediënten
1,25 kilo snoeptomaatjes
1 pond tomaten
letter vermicelli
bouillonpoeder (groentebouillon)
suiker

Bereiding
Was de tomaten. Snij de grote tomaten in stukken. Doe de gesneden tomaten met de (hele) snoeptomaatjes en een flinke eetlepel suiker in een pan met dikke bodem. Zet de pan op middelhoog vuur en roer goed door. Laat op een laag pitje sudderen tot de meeste snoeptomaatjes uit elkaar zijn gebarsten. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Zet de pan minstens een dag (maar beter nog: twee dagen) koel weg.

Zeef de tomaten-prut door een passeerzeef.

Voeg aan de gepureerde tomaten anderhalve liter water en 6 theelepels bouillonpoeder (of 3 bouillontabletten, óf 10-12 gram zout) toe.
Breng aan de kook en voeg dan een paar handjes (letter-)vermicelli toe. kook zachtjes door tot de vermicelli zacht is.
Proef de soep en breng indien nodig op smaak met bouillonpoeder of zout en eventueel nog een (paar) schepje(s) suiker als de soep te zuur is.

Serveer met brood.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Verse tomatensoep

Chinese tomatensoep

Oma’s heerlijke tomatensoep

Snoeptomaatjessoep

Soep van geroosterde tomaten

Pastinaak-tomatensoep

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *