Soesjes met cappuccino-advocaat-crème

door | 26 feb 2023 | koek, oven, recept, tussendoortje, zoet

Ik deed deze maand weer mee met de Swiep Swoep Swap en ik kreeg In de Keuken van Anke toegewezen. Ik heb al eens eerder iets van Anke gemaakt: weten jullie die roze koeken nog? Dat was ook een Swiep-swoep-swap met Anke! Dit keer viel mijn keuze al snel op slagroomsoesjes. Ik had in mijn hoofd dat soesjes heel erg moeilijk waren, en daardoor zat ik er wel een beetje tegen aan te hikken. Maar het leek me erg leuk om eens te proberen. En als het me echt niet zou lukken, dan zou ik altijd nog iets anders kunnen kiezen. Maar dat was niet nodig: het viel enorm mee. Zó moeilijk was het eigenlijk helemaal niet.
Toen ik ze af had, stond ik me net af te vragen wat we eigenlijk met al die soesjes aan moesten. Ik draai mijn hand niet om voor wat lekkers, maar ik dacht wel dat als we ze allemaal alleen zouden opeten, dat we ons dan wel misselijk zouden eten. Ik zat er al over te denken om ze uit te delen aan de buren in ons portiek. Maar toen appte Edwin dat ze op zijn werk een spontane het-is-vakantie-borrel hadden, dus heb ik een schaal met soesjes naar zijn werk gebracht.
Bij de Swiep Swoep Swap is het de bedoeling dat je andermans recept een eigen draai geeft. In plaats van met slagroom heb ik mijn soesjes gevuld met mijn favoriete combi: cappuccino- en advocaatcrème. Je kunt natuurlijk de soesjes vullen met óf cappuccino óf advocaat, maar het leek me juist leuk als de smaak met elke hap weer anders is. Dat soms de advocaat overheerst en soms de cappuccino. En echt, niet voor het één of ’t ander, maar ze waren echt zááálig!
De soesjes zijn het lekkerst als ze net gebakken en net gevuld zijn. Vul ze dus niet -zoals ik- allemaal in één keer. Ongevuld kun je de soesjes heel goed bewaren in een afgesloten doos. En de spuitzakken met crème kun je in de koelkast bewaren.

Ingrediënten
voor de soesjes

100 gram boter
100 ml melk
100 ml water
100 gram bloem
1/4 theelepel zout
3 of 4 eiere
voor de vulling
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
125 gram advocaat
4 schepjes instant cappuccinopoeder
1-2 eetlepels water
2 eetlepels suiker
poedersuiker om te bestrooien

Bereiding
Snij de boter in blokjes en doe die samen met de melk en het water in een steelpan. Zet op een laag pitje om de boter te laten smelten. Breng het mengsel aan de kook als de boter gesmolten is. Neem dan de pan van het vuur, doe de bloem erbij en spatel die er goed door. Zet de pan ongeveer 5 minuten terug op middelhoog vuur, om het deeg te garen. Blijf al die tijd goed door spatelen. Het deeg sist, dat hoort.

Doe het deeg over in een kom en spatel door om af te laten koelen. Voeg, als het deeg is afgekoeld tot lauw-warm, één-voor-één de eieren erdoor. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Na drie eieren is het deeg glad en glanzend.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit kleine toefjes op het bakpapier. Maak je vinger een beetje nat in een kommetje water en druk de opstaande puntjes van de deeghoopjes plat.

Bak de soesjes in 20-25 minuten mooi goudbruin en gaar.
Laat de soesjes op een rooster afkoelen.

Maak terwijl de soesjes afkoelen de vulling(en). Los het cappuccinopoeder op in 2 eetlepels water.
Doe de slagroom met de suiker in de mixer en klop de slagroom lobbig. Doe de helft van de slagroom in een andere mengkom.
Klop de helft van de mascarpone en het cappuccinopapje door de ene helft van de slagroom. Doe de cappuccino-creme in een spuitzak met een klein mondje. Klop de rest van de mascarpone met de advocaat door de andere helft van de slagroom. Doe de advocaat-creme in een andere spuitzak met een klein mondje.

Maak met een scherp mesje een kruisje in de bodem van alle soesjes. Spuit in via het gaatje in de onderkant wat van de cappuccinocreme en de advocaatcreme in de soesjes. Het is even uitproberen hoeveel er in gaat, maar je voelt ‘m vanzelf opbollen als je de creme erin spuit.
Bestrooi de soesjes met poedersuiker (voor een mooi dun poeder-laagje kun je dat het beste door een theezeefje).

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Roze koeken

Notenballetjes met dadels en kokos

Advocaat-tiramisu

Boterkoek

Café noir bonbons

Cappuccino macarons

“Melting Moments” koekjes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *