Roze koeken

door | 29 jun 2022 | geen categorie

Op de valreep nog mijn swiep-swoep-swap van deze maand. Deze swiep-swoep-swap loopt al vanaf het begin van deze maand, maar ik kwam er pas afgelopen weekend aan toe om te bakken en nu pas om het de foto’s uit te zoeken en het recept uit te werken. Ik kreeg In de keuken van Anke: een heel leuk no-nonsense foodblog. Anke houdt van koken en bakken en heeft allerlei lekkere hoofd- en bijgerechten op haar blog staan, maar ik besloot een recept te kiezen in een categorie waar ik niet zo thuis in ben: koekjes en cakes. Ik twijfelde tussen de roze koeken en de Jodenkoeken. Uiteindelijk is mijn keuze op de Roze koeken gevallen, maar die Jodenkoeken ga ik zeker weten ook nog een keer maken.
Die roze koeken zijn eigenlijk niet echt een voor de hand liggende keuze voor mij, want ik vind roze koeken eigenlijk helemaal niet lekker. Tenminste niet die droge, kruimelige, mierzoete koeken uit de supermarkt. Af en toe verschijnt er toch een pak roze koeken hier in huis, want Edwin en de kinderen vinden ze wel erg lekker. Vandaar dat ik besloot de roze koeken te maken. Misschien dat ik zelf gemaakte wel lekker zou vinden. En zo niet: dan zouden Edwin en de kinderen ze vast wel op smikkelen.
Ik ben niet zo’n ervaren zoet-bakker, dus ik heb het recept niet echt een twist gegeven. Ik heb namelijk ooit eens gelezen dat ’t bij bakken allemaal nogal nauw komt met de verhoudingen. Ik heb alleen wat meer frambozen-glazuur gemaakt, want ik was bang dat het niet genoeg zou zijn voor alle koeken. Nu had ik ruim. Het restje, daar heb ik andere koekjes mee gepimpt… Anke heeft cakejes in een muffin-plaat gebakken, maar die heb ik na de verhuizing met Lone meegegeven naar haar studentenhuis. Maar gelukkig had ik in een doos met keukenspullen in de berging wel nog mijn siliconen cupcakevormpjes. Nou, daar ging het prima mee!
Ik vind ze súper goed gelukt! De cakejes werden prachtig, het glazuur was precies goed en ze waren súper lekker! Een supervers cakeje met een subtiel citroen-vanille smaakje en een heerlijke frambozen-glazuur. Heerlijk gewoon. Zó lust ik ze wel!

Ingrediënten
100 gr boter, kamertemperatuur
100 gr witte basterdsuiker
100 gr bloem
2 eieren
1/4 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
1 theelepel vanille extract
Geraspte schil van 1 citroen
150 gram poedersuiker
75 gram diepvries frambozen (ontdooid)

Bereiding
Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de cupcakevormpjes klaar op een bakplaat.
Meng het bakpoeder en het zout door de bloem.
Klop de boter en de suiker met de mixer tot een romig mengsel. Doe het ei erbij en klop tot het ei helemaal is opgenomen. Klop daarna het tweede ei en het vanille extract en de citroenrasp erdoor.
Voeg dan de bloem toe en klop even kort tot een egaal mengsel.
Schep het beslag in de siliconen cupcakevormpjes. Bak de cakejes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de cakejes een beetje afkoeken en haal ze dan uit de vormpjes en leg ze op bakpapier. Leg er een vel bakpapier op, daarop een bakplaat en zet daarop iets zwaars (een pak meel, ofzo). Laat de cakejes zo verder afkoelen.

Pureer de frambozen met de bolle kant van een lepel door een zeef. Roer de poedersuiker erdoor. Voeg indien nodig nog een paar theelepels water toe om het glazuur-mengsel iets dunner te maken.
Doop de cakejes in de glazuur en laat het glazuur verder uitharden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Blondies met macadamianoten en frambozen

Frambozencake

Cheesecake met frambozencompote

Cappuccinocake met advocaatglazuur

Havermoutkoekjes met sinaasappel en kaneel

“Melting Moments” koekjes

Kletskoppen

Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

 

2 Reacties

  1. mam

    HOI EL,in je openings woordje heb je 2x ik in een zin staan. liefs van mij

    Antwoord
  2. Mevrouw Niekje

    Hoi Elleny, ze zien er prachtig uit! En natuurlijk niet te vergelijken met zo’n supermarktkoek. Maar de charme van die laatste is bij mij de herinnering aan vroeger, de schoolkantine, met vrienden en vriendinnen in een tussenuur.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *