Frambozencake

door | 3 mrt 2021 | cake, nagerecht, oven, recept, saus, taart, tussendoortje, zoet

Hahaha, dit is vreemd. Ik begin dit blogje al te typen nog voordat ik mijn frambozencake in de oven heb… Sterker nog: de oven is aan het voorverwarmen en het beslag moet ik nog maken. Ik had frambozen in vriezer en wilde daar iets mee bakken. Misschien met de mascarpone die ik ook nog in de koelkast had? Na even googlen kwam ik uit op dit youtube-filmpje van Mascarpone and Blackberry Cake van Mary Ann Esposito. Het recept heb ik meteen tijdens het kijken van het filmpje uitgetypt. Ik gebruik natuurlijk frambozen in plaats van bramen en ik gebruik citroen- in plaats van sinaasappelrasp. De amerikaanse maten (cups) heb ik omgerekend naar gram. 
Vanmorgen was trouwens mijn eerste ochtend in máánden dat ik weer eens het rijk alleen had, thuis: zoonlief ging voor het eerst sinds de tweede lockdown weer naar school. Ik had verwacht dat het een drama zou worden, vanmorgen, maar dat viel alles mee. Ik heb me niet verveeld in mijn uppie, hoor: mijn boodschappen werden weer bezorgd, ik heb een paar wassen gedaan en een was opgevouwen. Én ik heb één van de logeerbedden en het bureau van zolder op Lone’s kamer gezet. Haar eigen bureau en bed zijn natuurlijk mee naar haar studentenkamer in Gronau. Nu kan ik op mijn werkdagen weer op haar kamer werken, en kan zij er in het weekend weer slapen. En ik heb dus ook nog deze frambozen-cake gebakken. Een productief dagje, al zeg ik het zelf…

Ingrediënten
200 gram + 1 eetlepel bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 citroen
75 gram boter
150 gram + 2 eetlepels suiker
2 eieren
250 gram mascarpone
250 gram frambozen (diepvries, maar vers mag natuurlijk ook)
optioneel: een paar muntblaadjes

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in en bekleed met bakpapier.
Roer het zout en bakpoeder en de citroen rasp door de bloem. Smelt de boter (bijvoorbeeld in een ovenbestendig schaaltje in de oven die toch voor staat te verwarmen) en laat iets afkoelen. Doe de gesmolten boter samen met de suiker in de mengkom van een standmixer. Mix met de ballongarde tot de suiker goed is opgelost. Breek de eieren in een kommetje en klop even los met een vork. Voeg al mixend, de geklutste eieren beetje bij beetje toe. Als alle eieren zijn toegevoegd, zet dan de mixer hoog en klop tot je een schuimig mengsel hebt. Klop tot slot de mascarpone door het eiermengsel.

Vervang de ballongarde van de standmixer voor de K-klopper (als je een handmixer gebruikt, dan kun je de deeghaken gebruiken). Doe de bloem bij het mascarpone-eiermengsel in de mengkom en meng tot een dik beslag. Doe de helft van de frambozen met een eetlepel bloem in een mengkom en hussel goed door tot alle frambozen bedekt zijn met een dun laagje bloem. Voeg de bebloemde frambozen aan het cakebeslag toe en vouw ze er met een spatel voorzichtig doorheen.

Doe het beslag in de springvorm en strijk glad.

Bak de cake in 35 minuten gaar. Prik even met een satéprikker in het midden van de cake: als de satéprikker er droog weer uit komt, dan is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en laat afkoelen op een rekje.

Hou een paar mooie frambozen apart om de taart dadelijk mee te garneren. Doe de rest van de frambozen met een paar eetlepels suiker in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op een laag pitje een paar minuten koken tot de frambozen uit elkaar vallen. Neem dan het pannetje van het vuur en laat de frambozen-compote afkoelen.

Bestrooi de cake met wat poedersuiker (strooi de suiker door een theezeefje voor een mooi dun, gelijkmatig laagje). Versier met een paar munt-blaadjes en frambozen.

Serveer met een schepje frambozen compote.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Blondies met macadamianoten en frambozen

Cheesecake met frambozencompote

Pistache-meringuetaart met frambozen

Vegan chocolade mousse

Ricottacake met blauwe bessen

Braam-peer crumble met mascarpone-creme

Bramentaart met kaneelijs en warme bramencompote

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Pruimentaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *