Omgekeerde plaattaart met kip en bloemkool

door | 24 sep 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kip, oven, recept, traybake, varken, vlees

Vandaag was ik voor de tweede keer een dagje naar kantoor. Dit keer dus op donderdag, in plaats van vrijdag. Het was een stuk drukker in het gebouw dan vorige week. Ik vond het erg fijn om mijn collega’s weer eens “live” te zien en te spreken. Dat ik naar mijn werk ging betekende wel dat Free vanmorgen zelfstandig naar school moest. Daar had ik nog wel even de zenuwen over. Ik ben namelijk nogal van het worst-case-scenario’s bedenken… En gisteren was zijn tas van zijn fiets gevallen. En wat nou als hij zichzelf buitensloot? Of de deur niet op slot zou krijgen? Misschien zat hij wel te gamen en vergat de tijd? En wat nou als…? Voor de zekerheid stuurde ik hem een paar appjes. “Ben je klaar voor vertrek? Of al onderweg?” Geen reactie. “Is het allemaal goed gegaan, vanmorgen?” Geen reactie. “Succes met je natuurkunde!” Geen reactie. “Ben je je telefoon vergeten, lieverd?” Eindelijk reactie: alles was goed gegaan! En zijn natuurkunde-toets ook!
Het eten was hartstikke lekker, al kwam het niet zo fotogeniek uit de braadslee. Op de foto in Jamie’s nieuwe kookboek “7 x Anders” ziet het er veel mooier uit. Daar is vast en zeker een legertje foodstylisten mee in de weer geweest. Maar het was wél erg lekker! En ik vind dit een handig manier van hartige taart maken: het bladerdeeg óp de vulling en dan omkeren. Op die manier wordt het bladerdeeg niet zo sompig. Die braadslee op mijn electrische kookplaat was niet zo’n goed idee. Ik denk dat ik die braadslee naar zijn grootje heb geholpen…

Ingrediënten (3 personen)
1 bloemkool
200 gram kipfilet
1 rol bladerdeeg (koelvers)
1 rode ui
250 gram snoeptomaatjes
6 plakjes ontbijtspek
1 eetlepel rode wijnazijn
2 theelepels honing
1 theelepel mosterd
peper, zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verwijder de buitenste, stugge bladeren van de bloemkool en snij de bloemkool in kwarten. Snij een groot deel van de stronk weg, maar zorg dat de binnenste lichtgroene blaadjes en de roosjes aan elkaar blijven zitten. Breng een grote pan water aan de kook en kook daarin de bloemkoolkwarten half gaar. Giet af.

Snij de kipfilet in grove stukken. Pel de ui en snij in parten. Zet een ovenbestendige pan (of een kookplaat-bestendige braadslee) op het vuur met een scheutje olijfolie. Bak daarin de kip en de ui aan tot de kip bruin en gaar is. Maal er wat zout en peper over. Schuif de kip en ui aan de kant en bak de plakjes ontbijtspek knapperig.

Doe de bloemkool erbij en schep om. De grote stukken bloemkool mogen best wat uit elkaar vallen. Spoel de tomaatjes om en voeg die toe, samen met de rode wijnazijn, de honing en de mosterd. Roer goed door en zet het vuur uit. Verdeel de vulling mooi over de braadslee (of pan), zodat niet alle kip aan de ene kant zit, en alle tomaatjes aan de andere kant, zeg maar.

Rol de plak bladerdeeg uit en leg die over de vulling. Stop het bladerdeeg in langs de rand.

Zet de braadslee ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg mooi bruin is.

Haal de braadslee uit de oven en leg er een (iets) grotere braadslee of bakplaat over. Draai de taart in een snelle beweging om.Til de braadslee (of pan) er van af.

Snij de taart in stukken.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Traybake met bloemkool, venkel, courgette en gemarineerde varkensfiletlapjes

Bloemkool-Gorgonzolataart

Plaattaart met bloemkool, blauwe kaas en hazelnoten

Curry van de bakplaat, met kip, bloemkool en Eddo

Freddie Mercury’s kip-pastei

Traybake met diverse groenten en gemarineerde kip

Zuurkooltaart met kip, spekjes, druiven en walnoot

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *