Boerenkoolstamppot met pastinaak (en worst)

door | 7 dec 2020 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, stamppot, varken, vlees

“Weet je waar pastinaak ook super lekker in is? Stamppot boerenkool. Een deel aardappels vervangen door pastinaak” Dat schreef Soraya als reactie op de foto van mijn pastinaakrisotto op Instagram, vorige week. Nou, dat klonk inderdaad goed: dat wilde ik wel uitproberen. En dus heb ik gisteren deze boerenkoolstamppot gemaakt. Omdat we al vroeg aten, omdat Lone natuurlijk weer richting Enschede moest, hadden we er gisteren nog niet zoveel van op. Het was wél erg lekker, maar we zaten nog vol van onze -late- lunch. Ik heb Lone een flinke portie meegegeven naar Enschede, en wij konden er vandaag ook nog van eten.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik qua smaak de pastinaak er niet echt uit kon halen, maar de stamppot was wel heerlijk smeuïg! Misschien dat ik volgende keer verhoudingsgewijs nog iets meer pastinaak gebruik.

Ingrediënten (5 personen)
1,5 kilo aardappel
500 gram pastinaak
1 kilo gesneden boerenkool
2 vega worstjes
1 rookworst
1 zakje tuinkruiden jus
75 gram boter
zout, olie

Bereiding
Schil de aardappelen en de pastinaak met een dunschiller en snij ze in stukken. Doe de aardappels en pastinaak in een grote pan en doe er zoveel water bij dat de aardappels en pastinaak onder staan. Doe de boerenkool er boven op. Als niet alle boerenkool in de pan past, voeg de rest dan later toe als de eerste portie wat geslonken is. Strooi er wat zout overheen. Neem de rookworst uit de verpakking en leg die bovenop de boerenkool (*). Leg de deksel op de pan en breng aan de kook. Zet dan half en kook zacht door.
Na een minuut of 20-25 zijn zowel de aardappelen en pastinaak als de boerenkool gaar. Check dat even door met een vork in een aardappel te prikken. Als ie zacht is, dan zijn ze gaar.

Haal de worst van de boerenkool en leg even op een bord.
Giet het kookvocht af. Doe nu een klontje boter in de pan en stamp de aardappelen en pastinaak en boerenkool door elkaar met een stamppot stamper.

Bereid de jus volgens de aanwijzing op de verpakking (klontje boter smelten, water erbij, poeder erdoor roeren, even door laten koken, klaar). Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de vegetarische braadworsten rondom bruin en gaar.

Schep de stamppot op. Maak een kuiltje en doe daar de jus in. Snij de rookworst (of vegetarische braadworst) in plakjes en leg die naast/op de boerenkoolstamppot.

Eet smakelijk!

(*) Als er vegetariërs mee eten, check dan wel eerst of zij het OK vinden als de rookworst óp de boerenkool heeft gelegen. Lone heeft er geen bezwaar tegen, dus warm ik onze rookworst met de boerenkool mee. Als de vegetariërs het liever niet hebben, verwarm de worst dan in een pannetje heet water of in de magnetron.

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Boerenkool stamppot

Boerenkool met brie en rauwe ham

Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Pastinaak-hutspot met vegetarische shoarmareepjes

Sukadelapjes met pastinaak en zilveruitjes

Pastinaak-risotto met prosciutto-roosjes

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *