Ovenschotel met kikkererwten in tomatensaus

door | 13 dec 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, oven, ovenschotel, recept, saus, vegan, vegetarisch

Het was een rare dag, vandaag. Mam belde me wakker, vanmorgen. Ze belde via de Google nest hub, die ze voor Sinterklaas had gekregen. Die hebben we zo ingesteld dat als ze zegt “OK Google, help”, dat ‘ie dan mij gaat bellen. Voor áls er een keer iets zou gebeuren. Nou, vanmorgen was ze duizelig geworden, gevallen, en lag ze in de keuken op de vloer. Terwijl ik met haar aan de lijn bleef, belde Edwin mijn broer en schoonzus. Die zijn er in vliegende vaart naar toe gegaan. Zij zijn met mam naar de huisartsenpost geweest: gelukkig heeft ze niets gebroken. Alleen een flinke buil op haar hoofd en ze hoefde niet in het ziekenhuis te blijven.
De rest van de dag zat ik nogal in een wel-niet-wel-niet-wel-niet-twijfel of ik naar Leimuiden zou gaan, of niet. Uiteindelijk had ik bedacht dat ik zou gaan nadat mam een middagdut had gedaan, maar dat vond mam zelf niet nodig. Van de weeromstuit ben ik wel hartstikke vroeg begonnen met koken. “Hmpf, weer iets met kikkererwten?” mopperde Edwin toen hij in mijn pan keek. Lone viste de olijven eruit en Free liet ook na een paar happen weten dat hij het niet zo lekker vond. “Nou, wees maar blij dat je niet je zus bent, dan, want die eet dit nóg twee dagen.” Ja, tenzij ze de ovenschotel die ik heb meegegeven wegkiepert en gewoon een pizza gaat halen, ofzo. Maar als je wél van kikkererwten en olijven houdt, dan is ‘ie echt wel ok, hoor.
Oh, ik zou het door alle consternatie bijna vergeten: er was ook nog goed nieuws, vandaag! Free zijn coronatest van zaterdag was gelukkig negatief, dus hij mag weer uit quarantaine!

Ingrediënten (5-6 personen)
1,5 kilo aardappelen
500 gram snoeptomaatjes
2 blikken kikkererwten (2 x 400 gram)
1 blikje tomatenpuree
1 bol knoflook
1 bakje zwarte olijven (80 gram)
1 eetlepel gerookte paprikapoeder
1 eetlepel komijn
1/2 eetlepel karweizaad
1/2 eetlepel suiker
1 bosje peterselie
1 citroen
olijfolie
peper, zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappels en snij ze in stukken. Kook ze gaar in ruim water met zout.
Pel de tenen knoflook en snij in stukjes. Giet de kikkererwten af en dep ze een beetje droog met keukenpapier. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en doe de kikkererwten en knoflook erin, samen met de komijn en paprikapoeder. Roer goed om, en doe de deksel op de pan.

Snij intussen de snoeptomaatjes door. Voeg na een minuut of vijf de snoeptomaatjes toe aan de pan en rasp er wat citroenschil boven. Roer het karweizaad, de suiker en tomatenpuree erdoor. Knip of snij de peterselie fijn en voeg die toe aan de pan. Giet er een half blik water bij. Laat het kikkererwtenmengsel op een laag pitje zachtjes inkoken. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Stamp de aardappelen fijn met een scheutje olijfolie. Stamp de aardappelen fijn tot puree. Vet een flinke ovenschaal in en doe het kikkererwtenmengsel erin. Verdeel de aardappelpuree erover en strijk glad met een lepel. Bestrijk de puree met olijfolie.

Zet de ovenschotel een half uurtje in de voorverwarmde oven. Zet daarna nog een paar minuten de grill aan, zodat de bovenkant mooi bruin en crispy wordt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Stoofpotje met kikkererwten en chorizo

Kikkererwtencurry

Auberginesoep met bruine bonen, linzen en kikkererwten (Sjorba Badindjan)

Pompoenstoof uit de slowcooker, met kikkererwten en abrikozen

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Aardappelpureetaart, gevuld met snoeptomaatjes en kaas

Vegetarische “jachtschotel”

Spitskoolschotel

Ovenschotel van het kliekje Bigos

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *