Aardappelpureetaart gevuld met snoeptomaatjes en kaas

door | 9 dec 2020 | aardappel, avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, stamppot, vegetarisch

Deze aardappelpureetaart is een recept uit Jamie Oliver’s nieuwste boek 7 x Anders: Jamie noemt het zelf “Crispy Aardappeltaart”. Ik heb ‘m wel iets versimpeld: in plaats van half cheddar, half red leicester kaas heb ik gewoon geraspte goudse kaas gebruikt. Kon prima, hoor! Die puree geeft een heel leuk effect: het is heel “fluffy” van binnen, en lekker knapperig van buiten. En ik vond ‘m er fantástisch uitzien met een prachtig goudbruin korstje en ruitpatroontje. Dit nodigt ook uit om andere vullingen te proberen, vind je niet? Ik heb er al één in gedachten met kikkererwten. Die wil ik binnenkort een keer proberen.

Ingrediënten
1,5 kg aardappelen
1 pond snoeptomaatjes
1 bos lenteuitjes
150 gram geraspte kaas
zout
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de snoeptomaatjes in kwarten . Doe ze in een vergiet, strooi er zout over en laat rustig uitlekken.
Schil de aardappels en snij ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten in ruim water met zout gaar. Giet af als de aardppels gaar zijn. Giet een flinke scheut olijfolie over de gekookte aardappels en stamp ze met een pureestamper tot een smeuïge puree. Proef even en breng indien nodig de puree op smaak met wat extra zout.

Stort de puree op een vel bakpapier en laat afkoelen.

Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tomaatjes en doe ze dan in een mengkom. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Roer de uitjes en de geraspte kaas door de uitgelekte tomaatjes.

Boetseer, als de aardappelpuree een beetje is afgekoeld, een rechthoekige plak van ongeveer een centimeter dik van de aardappelpuree (gewoon met je handen). Leg op één helft van de plak puree het tomaten-mengsel, maar zorg dat je en paar centimeter van de rand weg blijft. Duw de vulling een beetje aan.

Klap de lege helft van de puree met behulp van het bakpapier over de vulling. Trek het bakpapier voorzichtig los. Druk de randjes van de pureetaart op elkaar. Als de pureetaart hier en daar scheurt, dan is dat geen ramp: boetseer de scheur gewoon weer dicht. Gebruik daarvoor eventueel een stukje dat je van de dubbeldikke rand plukt.

Kerf met een mes een leuk patroontje (bijvoorbeeld ruitjes) in de bovenkant. En druk met een vork een ribbelrandje in de zijkanten.  Bestrijk de pureetaart met olijfolie.

Bak de pureetaart ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven, tot de puree een mooi goudbruin korstje heeft.

Snij de pureetaart in vier stukken.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Vegetarische “jachtschotel”

Vegan Langedijker koolschotel

Spitskoolschotel

Rodekoolschotel van Loes

Aardappeltaart met tijm

Aardappeltaart met spek en gerookte scamorza kaas

Tomatentaart

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *